Miroslavu Lajčáku dodijeljena titula počasnog doktora Sveučilišta u Mostaru

Sveučilište u Mostaru dodijelilo je titulu počasnog doktora Miroslavu Lajčáku, ministru vanjskih poslova Slovačke, bivšem predsjedavajućem Opšte skupštine Ujedinjenih nacija i Visokom predstavniku u BiH.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istakao kako je Lajčák tokom svog djelovanja umjesto strahova, prijetnji i konflikata promovisao dijalog predstavnika sva tri naroda, a u korist svakoga čovjeka u Bosni i Hercegovini.

„Riječ je o čovjeku koji duboko razumije kako je Bosni i Hercegovini umjesto sistema pomoći potreban sistem partnerstva, te da novo vrijeme zahtjeva i nove paradigme, nove politike i nove pristupe. Sveučilište u Mostaru prepoznalo je nastojanja i djelovanje Lajčáka, te mu na tim osnovama dodjeljuje počasni doktorat“, rekao je rektor Tomić.

Miroslavu Lajčáku dodjeljuje se počasni doktorat za izuzetan doprinos u području pravnih i političkih nauka, međunarodnih odnosa kao i za zasluge u ostvarivanju ljudskih prava, očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta i ravnopravnosti naroda Bosne i Hercegovine.

„Na SUM-u izuzetno cijenimo i nastojanja gospodina Lajčáka da se naša lista vrijednosti danas može zasnivati samo na prvenstvu nauke, kulture i obrazovanja, te da Bosna i Hercegovina može biti spašena obrazovanjem“, objasnio je rektor Tomić.

Miroslav Lajčák je izrazio zahvalnost na ovoj dodjeli, jer je SUM obrazovna institucija veoma značajna u svijetu.

„Ja sam i ostaću uvijek prijatelj naroda Bosne i Hercegovine i neumorni zagovornik vaše borbe za bolju, zajedničku evropsku budućnost“, kazao je Lajčák.

(NovaSloboda.ba)