Slovenija pred velikim demografskim izazovom

Zbog niskog stepena nataliteta i produžavanja životnog vijeka, Slovenija se nalazi pred velikim demografskim promjenama zbog kojih bi 2100. godine mogla imati 284 hiljada stanovnika manje nego danas, te velik udio stare populacije, koja će zahtijevati velike troškove trajne pomoći.

Ako se ništa bitno ne promijeni, Slovenija će  2100. godine, po projekcijama evropskog statističkog uredav imati oko 1,8 miliona stanovnika, što je 284.000 manje nego danas, pri čemu će trećina populacije biti starija od 65 godina, prenio je slovenski statistički zavod.

Nacionalni planovi, međutim, predviđaju da se sadašnja stopa nataliteta, odnosno broj rođenih beba na ženu u fertilnoj dobi, poveća sa sadašnjih 1,61 na 1,77 do 2100. godine, ali demografski problemi neće biti manji jer se produžava i životni vijek prosječnog Slovenca, pa će se on povećati na  89 za muškarce i 93 za žene, na kraju projekcijskog perioda, upozoravaju statističari.

Uprkos politikama demografske obnove i podizanja nataliteta, stanovništvo Slovenije postaje sve starije. Tako su stariji od 65 godina u 2018. godini činili 19,4 posto ukupne populacije, a kroz osamdeset godina više od 30 posto, prenosi Hina.

S druge strane, predviđaju statističari, udio djece odnosno mlađih od 15 godina će se u stanovništvu još koju godinu povećavati, a onda izrazitije padati. Minimum djece u populaciji po tim projekcijama bio bi 2100. godine, samo 13,9 posto, a do tada bi zemlja sa sadašnjih malo preko dva miliona stanovnika pala na 1,8 miliona.

(Fena)