U akciji “Orka” uhapšena kriminalna grupa koja je pljačkala bankomate

U akciji “Orka”, koja je provedena na širem području FBiH i Istočnog Sarajeva, danas je uhapšeno trinaest osoba koje se terete za izvršenje krivičnih djela organizovanog kriminala, teških krađa i neovlaštenog prometa opojnih droga, a zaplijenjena je i veća količina novca, eksploziva i podesnih sredstava i aparata, potvrdio je danas u Mostaru načelnik Federalne istražne službe kriminalističke policije Nurudin Hafizović.

“Ova organizovana kriminalna grupa djelovala je u periodu od 2014. do 2019., godine i ona je uz upotrebu vatrenog oružja, podesnih sredstava, eksploziva, plina, izvršila više krivičnih djela, a predmetom izvršenja tih djela bili su bankomati, merkatori, benzinske postaje, tržni centri te transportna preduzeća”, ustvrdio je Hafizović.

Na taj način, kako je naglasio, ova kriminalna grupa stekla je imovinsku korist od milion maraka, te pričinila višemilionsku štetu privrednim subjektima i fizičkim licima.

Dodao je kako su u sklopu akcije izvršeni pretresi na 14 lokacija na širem području FBiH i jedan pretres na području Istočnog Sarajeva, te da će uhapšena lica nakon kriminalističke obrade biti predata postupajućem tužiocu Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona.

“Četrnaest osoba tretirano je kao izvršioci ovih krivičnih djela, od kojih je trinaest osoba pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, dok se jedna osoba trenutno nedostupna i nalazi se u Republici Hrvatskoj”, potvrdio je Hafizović.

Ovom prilikom riješeno je 29 krivičenih djela koje je počinila ova organizovana kriminalna grupa.

” Ova krivična djela počinjena su na širem području FBiH, odnosno, na području Kantona Sarajevo, Kupresa, Hercegovačko-neretvanskog i Zapadnohercegovačkog kantona. Radi se, između ostalog, o napadu- razbojništvu izvršenom na bankomate u Bingu, Robotu i Namexu i ta krivična djela vezujemo uz upotrebu plina i eksploziva”, kazao je Hafizović.

Uz veliki broj predmeta koji se vezuju za izvršenje navedenih krivičnih djela, tokom pretresa pronađena je i veća količina novca, oko 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i aparatura, ometači alarmnih sistema, oružje, te policijska uniforma.

Hafizović je potvrdio i kako se osoba inicijala R. B. može označiti kao vođa navedene kriminalne grupe, te da je riječ o osobi koja je i u prethodnom periodu, u prethodnim aktivnostima Federalne uprave policije, takođe, tretirana kao organizator i vođa kriminalne grupe.

(Fena)