Dvadeset fašista pokušalo doći u Rijeku s tri aviona

Nekoliko desetaka pripadnika talijanske fašističke grupe, koja sebe naziva “Vodoinstalateri” (“Gli Idraulici”), planiralo je u četvrtak izvesti performans ponovnog zauzimanja Rijeke, a na 100. godišnjicu okupacije u Rijeku su pokušali doći i s tri aviona.

Neslužbeno se saznaje da je “invazija” talijanskih fašista na Rijeku pomno planirana. U Hrvatsku su namjeravali ući iz više pravaca – autobusima, motorima i malim avionima, prenosi Hina.

Tokom dana, s manjih aerodroma u Torinu, Pescari i Trstu prema Hrvatskoj su poletjela tri mala aviona tipa Piper. U svakom su bila dva putnika. Hrvatske bezbjedonosne službe imale su informacije o kojim je avionima riječ, njihove registracije, te da su u njima upravo pripadnici ove fašističke grupe. Stoga je za sva tri aviona izdata zabrana ulaska u hrvatski vazdušni prostor.

Nisu na silu pokušali ući u Hrvatsku, jer bi u tom slučaju morali intervenisati hrvatski borbeni avioni. Ali, “Vodoinstalateri” se nisu predavali. Vratili su se na mjesto polijetanja, te su se u popodnevnim satima njih četvorica prebacili u dva nova Pipera i poletjeli prema Hrvatskoj.

Sletjeli su na aerodrom na Krku. Dočekali su ih pripadnici hrvatske policije i priveli na razgovor. Prema dostupnim informacijama, italijanski konzulat u Rijeci dobio je službenu najavu od sportskog kluba iz Pescare da će njihovi članovi avionom doći u Rijeku kako bi prisustvovali otvaranju večerašnje izložbe. Ali, nešto kasnije su javili da, ipak, odustaju od tog plana.

Kako se saznaje, hrvatske bezbjedonosne službe tijesno su sarađivale po ovom pitanju s italijanskim kolegama, te su uspjeli spriječiti ulazak većeg broja italijanskih fašista u Hrvatsku.

Dio njih koji su se pomiješali s bajkerima ili su putovali autobusima, ipak, se probio do Rijeke. Ubrzo nakon hapšenja dvojice provokatora, društvenim mrežama počele su se širiti fotografije ovog čina i iskristalisalo se ko je preuzeo zasluge za akciju.

(Fena)