I u julu smanjenje industrijske proizvodnje u EU

Sezonski prilagođena industrijska proizvodnja u julu 2019. godine, u odnosu na prethodni mjesec, smanjila se na nivou Evropske unije za 0,1 posto, a u evropodručju za 0,4 posto, današnji su podaci Evrostata, statističkog ureda Evropske unije.

U poređenju s istim periodom 2018. godine, industrijska proizvodnja se smanjila za 1,2 posto u EU i za 2,0 posto u zemljama evropodručja.

Prema podacima Evrostata, najveći pad industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou, od 3,3 posto, zabilježen je u Rumuniji, a potom u Estoniji za 2,9 posto i u Latviji za 2,1 posto.

U istom periodu, najviši rast industrijske proizvodnje na mjesečnom nivou od 4,9 posto zabilježen je u Hrvatskoj, zatim u Portugalu 3,6 posto i u Danskoj 3,5 posto.

Najveći pad proizvodnje u odnosu na prethodni mjesec ostvaren je u Evropskoj uniji u području proizvodnje energije i to za 1,1 posto, dok je u evropodručju najveće smanjenje zabilježeno kod proizvodnje trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 0,8 posto.

Najveće smanjenje industrijske proizvodnje na godišnjem nivou od 5,4 posto zabilježeno je u Estoniji, zatim u Njemačkoj 5,3 posto te Rumuniji 5,2 posto, dok je najveće povećanje zabilježeno u Mađarskoj i to za 8,7 posto te Danskoj za 5,1 posto i Litvi takođe za 5,1 posto.

Najveći pad industrijske proizvodnje na godišnjem nivou ostvaren je u proizvodnji kapitalnih dobara i to za 2,6 posto u EU i za 3,4 posto u evropodručju.

(Fena)