Inspektori FUP-a u Zavodu u Pazariću

Inspektori Federalne uprave policije (FUP) – Terenskog ureda Sarajevo, danas su, postupajući u skladu s ovlaštenjima, posjetili Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, potvrđeno je Feni u FUP-u.

Posjeta Zavodu uslijedila je nakon što je njegov direktor Redžep Salić u Federalnom parlamentu upozorio na nehumane uslove u kojima štićenici te ustanove žive, te navodne nezakonitosti koje su do toga dovele.

Službenici FUP-a su postupili u skladu s utvrđenim procedurama, a na osnovu Salićeve prijave.

Salić je na nedavnoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH  upozorio na „ogroman kriminal u Zavodu u Pazariću“, zatraživši hitnu reakciju nadležnih institucija.

Ti njegovi navodi izazvali su ogorčenje i brojne reakcije u javnosti.

U međuvremenu, resorno federalno ministarstvo formiralo je Komisiju koja treba da utvrdi okolnosti u vezi sa svim kapitalnim ulaganjima u spomenutom zavodu od 2009. do 2018. godine.

Između ostalih, reagovao je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić, koji je danas izjavio kako su ga šokirale informacije koje je na  sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, saopštio direktor tog zavoda.

(Fena)