Nermin Vila: Državne institucije koje bi Dodik rušio, formirane su na osnovu zakona

Milorad Dodok svojim izjavama i prijetnjama da će na području entiteta iz koga dolazi ukinuti sve državne institucije ukoliko se ne izabere predsjedavajući VM BiH, koga on protežira, ponaša se kao da je na Grmečkoj koridi, jer vokabular koga upotrebljava nije primjeren funkciji koju obavlja i za koju prima pozamašnu svotu maraka.

Dodik je, podsjetimo se, počeo prijetnjama da će povući predstavnike RS-a iz državnih institucija, prije svih Oružanih snaga BiH, UIO BiH i VSTV.

Potom prijeti da će na teritoriji RS-a ukinuti nadležnosti Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Suda i Tužilaštva BiH.

Da su ovo priče namijenjene isključivo za dobijanje jeftinih političkih poena, jer nemaju nikakvo pravno uporište, potvrdio nam je i ugledni sarajevski advokat mostarskih korijena Nermin Vila.

“Sve te institucije, koje Dodik najavljuje da će ukinuti, formirane su na osnovu zakona i prošle su sve potrebne procedure i u duhu su Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jasan je, s druge strane, i precizan put vraćanja tih nadležnosti u entitetske okvire i to je praktično nemoguće pravno uraditi. S druge strane, ne vjerujem da ikome ozbiljnom, koji radi u državnim institucijama, pada napamet da, recimo tri dana ne dolazi na posao, i onda dođe pod udar Zakona o radu i zbog toga izgubi posao. Stoga mislim da su ovo samo prazne priče”, kategoričan je advokat Nermin Vila.

(NovaSloboda.ba)