Taj čudesni svijet – Slike dana

Jesen je vrijeme narodnih svetkovina širom svijeta. U jednoj školi u Mumbaiju, u Indiji, djevojčice su se pripremile za jednu kulturnu priredbu, obučene kao Hinduske boginje.

Čovjek se nije dao zbuniti i potražio je tiho mjesto za podnevno kratko spavanje ispod Shastri mosta preko rijeke Ganges, u gradu Allahabadu, u Indiji

Kako izvagati jednu životinju u zoološkom vrtu, znaju samo saradnici Londonskog zoo vrta i moraju se poslužiti raznoraznim trikovima, kako se vidi na slici, prilikom vaganja jednog koata, ili nosuha (Nasua nasua).

Šta se sve dešavalo trokom požara u prašumi u Brazilu, možda se u potpunosti nikada neće ni saznati, osim detalja, ponuđenih na fotografijama, kao što je i ova u prilogu, napravljena dronom od strane Greenpeace, u opštini Altamira, u Brazilu.

Djevojke se utrkuju na Markgröningen Schäferlauf, Trci pastira, noseći drvene posude na glavi, Ova trka je sastavni dio jedne narodne svečanosti u gradu Markgröningenu, u pokrajini  Baden Würtembergu, u Njemaökoj, koja ima dugu tradiciju, još od 1723. godine

U američkom gradu Lincoln, održava se Steampunk festival. Kakav je bio dres kod, vidi se po posjetiocima, koji čekaju u redu u jednom lokalnom kafe baru. Festival se održava na brojnim lokacijama u istorijskoj četvrti Lincoln Cityja, sa hiljadama sjajno obučenih Steampunkera, koji uživajući u festivalu nastoje spojiti umjetnost, književnost, muziku, modu, komediju, i jednostavno dobru zabavu.

Šta sa biciklom, kada više ne treba nekom Kinezu. Skloniti ga negdje u stranu, a onda ih komunalci odvoze na groblja bicikla, gdje trunu i čekaju sudbinu, kao što je slučaj na slici, u kineskom gradu Fuzhou.

Mladi kondor Molina, u rezervatu za orlove u gradu Binslev, u Danskoj, stoji na ramenu njegovog trenera Petera Wenzela

(web)

Smail Špago

(NovaSloboda.ba)