U Bosni oblačno, u Hercegovini sunčano

Jutros je u Bosni većinom mala do umjerena naoblaka. Po kotlinama ima dosta magle. U Hercegovini je većinom sunčano. Umjerene naoblake ima na sjeveru Hercegovine.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Bjelašnica 6 stepeni, Drvar i Tuzla 12, Ivan Sedlo, Livno i Prijedor 13, Bihać, Bugojno, Grude, Srebrenica i Zvornik 14, Banja Luka, Brčko, Jajce, Sanski Most, Sarajevo i Zenica 15, Gradačac i Široki Brijeg 18, Stolac i Trebinje 22, Mostar 24 stepena.

Danas će u Bosni preovladavati sunčano uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama će biti dosta magle. U Hercegovini pretežno sunčano vrijeme.

Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha većinom između 23 i 28, na jugu zemlje do 31 stepen, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološka prognoza je povoljna.

Nakon svježije noći i ugodnijeg prijepodneva, u drugom dijelu dana su kod osjetljivih osoba moguće manje poteškoće, pretežno zbog nešto izraženijeg osjećaja sparine i relativno visokih temperatura.

Poželjno je prikladno se obući i ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Očekuje se povećan promet vozila

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, posebno u sjeverozapadnim krajevima, kao i uz rijeke Drinu, Lašvu i Spreču.

Povodom održavanja “Drill and Chill Festivala”, na magistralnom putu M-16 Karanovac-Crna Rijeka, na lokaciji kanjona “Tijesno” (u blizini rafting slalom staze), do 15.09.2019.godine, saobraćaj se obustavlja od 11:00 do 11:45 sati. Alternativni pravac za vrijeme obustave je Banja Luka-Čađavica-Mrkonjić Grad.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, saobraća se naizmjenično, jednom trakom. Tokom dana, zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima dolazi do obustava saobraćaja u intervalima od 00:30 do 01:30 sati, od 02 do 03:30 sati i od 04 do 05:30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 dionice Podlugovi-Sarajevo sjever i Sarajevo zapad-Lepenica, kao i magistralne puteve: Olovo-Kladanj-Stupari, Srebrenik-Orašje, Lanište-Ključ i Jajce-Jezero.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na graničnim prelazima ovog jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga. obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kao na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)