U sklopu centra “Los Rosales” otvoren restoran “Lonato”

Restoran “Lonato”, u kome će, uz kuhara i dva konobara, raditi i šest osoba s invaliditetom iz Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama “Los Rosales” u Mostaru, otvoren je prigodnom svečanošću u petak u sklopu navedenog centra.

Direktorica “Los Rosales” Mirna Mezit kazala je kako taj centar već tri godine implementira jedan jako vrijedan projekt.

“Projekat već traje tri godine i danas će se završiti i ugledati svijetlo dana. Radi se o pružanju mogućnosti i pružanju kvalitetnijeg života za osobe s invaliditetom, odnosno o ostvarivanju onih osnovnih prava, a jedno od njih je i zapošljavanje. Naime, sve je krenulo kada su volonteri iz holandske humanitarne organizacije ‘Just Sophie’ došli u naš Centar, koji je tada dobio kuhinju i kantinu, koje su bile prilagođene za naše korisnike”, kazala je Mezit.

Istakla je kako nakon ostvarivanja tog cilja njihova saradnja nije prestala, nego je išla dalje i današnjim događajem, kako kaže, pokazala kako svi zajedno možemo graditi društvo jednakih mogućnosti.

“Nakon što smo dobili kuhinju i kantinu, ideja nam je bila našim korisnicima pružiti i tu mogućnost i pravo zapošljavanja, tako da smo u partnerstvu s organizacijom ‘Just Sophie’ i socijalnim preduzećem ‘Radin’, koje trenutno zapošljava 13 osoba s invaliditetom, došli do današnjeg otvaranja restorana ‘Lonato’. Mislim da je to hvale vrijedan projekat”, kazala je Mezit.

Dodala je kako je “Lonato” prvi projekat ove vrste u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i šire, a koji u ovom trenutku može pružiti mogućnost zapošljavanja za šest osoba s invaliditetom.

“Postoji jako puno štićenika kojima želimo osigurati posao, a ako uspijemo ukloniti barijere te ako ljudi prepoznaju kvalitet našeg rada i budu posjećivali ovaj restoran, onda ćemo imati mogućnosti za proširenje i zapošljavanje još više osoba s invaliditetom”, kazala je direktorica centra Los Rosales.

Osnivačica humanitarne organizacije “Just Sophie” Sophie Hooymans navela je kako je saradnja između navedene organizacije i centra “Los Rosales” nastala sasvim slučajno.

“Prije četiri godine došla sam u Mostar, upoznala direktoricu Mezit i odmah smo osjetile neku povezanost i krenule u saradnju. Mirna je prvo predložila da napravimo kantinu za djecu, a projekat se vremenom proširio, a iz njega je nastao ‘Lonato’. Taj naziv je simboličnog značenja, a predstavlja snagu čovjeka”, kazala je Hooymans.

Ustvrdila je kako joj je ovo prvi projekat u Mostaru za koji je, po njenim  riječima, izdvojeno oko 30.000 eura.

Štićenica centra “Los Rosales” Aldijana Morić kazala je kako se u Centru osjeća prelijepo kao i da će uživati u novootvorenom restoranu.

“Ja ću u ‘Lonatu’ gostima posluživati jela i pića. Prvu platu nisam još primila, ali kad je primim potrošiću je na odjeću”, kazala je Morić.

Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva i Kraljevine Nizozemske podržavaju rad centra “Los Rosales”, pa će tako korisnicima centra i njihovim sugrađanima u povodu otvaranja navedenog restorana u Los Rosalesu prirediti koncert benda Britanske ambasade “Diplomatski instrument”, s početkom u 19 sati, dok će njihove kolege iz Kraljevine Holandije pripremati palačinke.

(Fena)