Zamjenik ministra Dalipagić sastao se s ministricom Mihajlović i učestvovao na otvaranju prostorija Saobraćajne zajednice

brnabic,mihailovic,bulc,fabricio,otvaranje tras.zajednice

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić boravio je u Beogradu i sastao se s ministricom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zoranom Mihajlović.

Na sastanku je razgovarano o sporazumima u oblasti infrastrukture između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije o saradnji na realizaciji projekta izgradnje autoceste/brze ceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo, s naglaskom na izgradnju međudržavnog mosta na rijeci Savi kod Rače, te o održavanju i rekonstrukciji cestovnih i međudržavnih mostova između BiH i Srbije. Takođe, na sastanku je razmatrano i pitanje izgradnje zajedničkog graničnog prijelaza na mostu Bratunac – Ljubovija.

Zamjenik Dalipagić upoznao je ministricu Mihajlović da će 24. septembra biti održan sastanak komisija BiH i Srbije radi usaglašavanja teksta Sporazuma o delegiranju odgovornosti za pružanje usluga u vazdušnom saobraćaju, koji je jedan od uslova da BiH preuzme potpunu kontrolu nad svojim vazdušnim prostorom.

Zaključeno je da postoji obostran interes za što skoriju realizaciju svih navedenih aktivnosti, kao i potreba nastavka kontinuirane saradnje između dvaju ministarstava, kako bi se analizirala realizacija postojećih i utvrdile nove aktivnosti, u korist svih građana Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Tokom boravka u Beogradu, zamjenik Dalipagić je prisustvovao i otvaranju sjеdišta Saobraćajne zajednice jugoistočne Evropе u Bеogradu. Svečanosti otvaranja sjеdišta prve еvropskе institucijе u Srbiji, između ostalih, prisustvovali su i еvropska komеsarka za saobraćaj Violеta Bulc i dirеktor Sekretarijata Saobraćajne zajеdnicе Alеn Baron.

V. B.

(NovaSloboda.ba)