Danas 7. Kongres SDA, Izetbegović jedini kandidat za predsjednika stranke

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA), danas je u sarajevskoj dvorani Zetra otvorio Šesti kongres SDA na kojem će, pored ostalog, biti izabran predsjednik stranke. (Samir Yordamoviç - Anadolu Ajansı)

Sedmi kongres Stranke demokratske akcije, na kome će biti birani predsjednik Stranke, podpredsjednici, članovi Glavnog odbora, te Nadzornog i Etičkog odbora, biće održan danas u Sarajevu.

Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni stranački predsjednik Bakir Izetbegović, a biće birano i devet podpredsjednika.

Kako je najavljeno iz SDA, 1.346 delegata će prisustvovati Kongresu i učestvovati u radu i donošenju odluka. Pored toga, dolazak je najavilo oko 600 gostiju i 80. tak akreditovanih predstavnika medija.

Delegati su birani iz svih opštinskih organizacija s prostora cijele BiH, a 30 delegata će predstavljati članstvo u dijaspori širom svijeta.

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je kazao Feni da je najznačajnije pitanje koje se rješava na Kongresu pitanje programskih dokumenata, programske deklaracije, Statuta i programskih rezolucija koje Kongres usvaja kao najviše stranačko tijelo. Drugo značajno pitanje koje razmatra Kongres je izbor rukovodstva stranke – predsjednika Stranke, podpredsjednika, članova Glavnog, Nadzornog i Etičkog odbora.

Kada je u pitanju izbor predsjednika SDA, Genjac kaže da su opštinske, kantonalne, regionalne organizacija predložile Bakira Izetbegovića i on se pojavio kao jedini kandidat predložen od svih opštinskih, kantonalnih i regionalnih organizacija.

Napomenuo je da u stranačkom Statutu postoji odredba da se izbor organa vrši tajnim glasanjem između više kandidata. Međutim, predviđena je i mogućnost, ukoliko se pojavi samo jedan kandidat za neki organ, u ovom slučaju za predsjednika stranke, da tijelo koje bira, u ovom slučaju Kongres, može većinom odlučiti da se izbor izvrši javnim glasanjem, odnosno aklamacijom.

“S obzirom na sve te činjenice, Kongresu će biti predloženo da se izbor obavi javnim glasanjem i ukoliko većina delegata na Kongresu to prihvati, tako će se i obaviti iz racionalnih razloga i uštede vremena”, naveo je generalni sekretar SDA.

Kada su u pitanju podpredsjednici Stranke, biće birano ukupno devet podpredsjednika, od kojih dva moraju biti sa područja manjeg bh. entiteta i mora biti najmanje jedna žena.

Na Kongresu će biti birana i 83 člana Glavnog odbora, dok se u Nadzorni odbor bira pet, a u Etički odbor 11 članova.

Kada je riječ o izmjenama Statuta, Genjac je naveo da Kongres može usvajati izmjene Statuta ili donositi novi Statut.

“Ovaj put smo se opredjelili da usvajamo novi Statut koji nije apsolutna novina, ima značajan dio odredaba identičnih sa odredbama iz prethodnog Statuta. Međutim, zbog značajnog broja izmjena, opredjelili smo se da usvojimo novi Statut”, pojasnio je Genjac.

(Fena)