Predložen pritvor za kriminalnu grupu koja je godinama harala Hercegovinom

Postupajući tužilac Tužilaštva HNK-a je, nakon saslušanja trinaestorice osumnjičenih za teška krivična djela počinjena u posljednjih pet godina na području Hercegovine, podnio prijedlog Kantonalnom sudu da im se odredi mjera pritvora

Trinaest osoba, koji su uhapšeni u akciji “Orka”, koju su u četvrtak u ranim jutarnjim satima izveli pripadnici FUP-a na području Mostara, Čitluka, Kupresa, Jablanice i Sarajeva, saslušano je u petak u Tužilaštvu HNK-a, nakon čega je predložena mjera pritvora za sve uhapšene. Odluku o tome donijeće sudija za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Mostaru.

Pred sudijom će se naći Melisa Begluk (1991.), Rahman Begluk (1987.), Alen Begluk (1984.), Jozo Markić (1983.), Skender Ćerkić (1978.), Zoran Mikulić (1972.), Fadil Pozder (1986.), Mario Pinjuh (1981.), Samir Habibija (1991.), Mugdim Omanović (1984.), Haris Zuko (1990.), Radislav Gavrić (1980.) i Nihad Bjelak (1992.). Četrnaesti član ove kriminalne grupe Zdenko Galić (1969) nalazi se u zatvoru u Hrvatskoj.

Uhapšene odranije su poznate policijskim i pravosudnim tijelima kao višestruki povratnici u vršenju brojnih krivičnihh djela.

Sumnjiče se za krivično djelo organizovani kriminal a u vezi sa krivičnim nim djelima razbojništvo, teška krađa i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

(NovaSloboda.ba)