Zagrebački tužilac uhapšen zbog mita pod istragom

Zamjenik zagrebačkog opštinskog državnog tužioca uhapšen je u petak pod sumnjom da je u martu primio mito kako bi odustao od krivičnog progona 37. godišnjeg muškarca zbog prijetnje, izvijestio je Uskok, koji je protiv tužioca i još tri osobe pokrenuo istragu.

Uskok tereti 59. godišnjeg tužioca da je preko posrednika pristao primiti mito u zamjenu da odustane od određivanja istražnog zatvora i započinjanja krivičnog postupka protiv 37. godišnjaka.

Tužilac je, prema Uskokovim sumnjama, nakon toga donio rješenje kojim je i odbacio krivičnu prijavu protiv 37. godišnjaka, a po pisanju medija riječ je o Tomislavu Sablji.

Sabljo je, po pisanju medija, u julu, u odvojenom slučaju, uhapšen zbog krijumčarenja 15 tona marihuane i paleži automobila u Zagrebu, te se nalazi u istražnom zatvoru.

Istragom koju je zbog primanja i davanja mita u petak naveče, na osnovu krivične prijave policije, pokrenuo Uskok, uz osumnjičenog tužioca i Sablju, obuhvaćene su još dvije osobe u dobi od 57 i 52 godine, prenosi Hina.

Uskok sumnja da su od sredine marta do početka juna, nakon što je protiv Sablje podnesena krivična prijava zbog prijetnje, Sabljo i još jedan osumnjičenik zatražili su od četvrtog osumnjičenika da od zamjenika Opštinskog državnog tužioca u Zagrebu zatraži preduzimanje potrebnih radnji za realizaciju navedenog, te da mu za to obeća novčanu nagradu.

Tužilac je, pristajući da realizuje zatraženo, preko četvrookrivljenoga zatražio od preostale dvojice okrivljenika da mu predaju 1.000 eura odmah i 2.000 eura kad završi predmet.

Nakon što su se oni s tim saglasili, tužilac je donio rješenje kojim je odbacio krivičnu prijavu, izvijestio je Uskok na svojim internetskim stranicama.

Za nikoga od osumnjičenika Uskok nije zatražio određivanje istražnog zatvora.

Državno tužilaštvo objavilo je u petak naveče da je glavni državni tužilac donio odluku o privremenom udaljenju zamjenika opštinskog državnog tužioca od obnašanja te dužnosti.

Odluka je donijeta nakon što je Uskok donio rješenje o provođenju istrage protiv, između ostalih, i zamjenika opštinskog državnog tužioca zbog postojanja osnovane sumnje da bi počinio krivično djelo primanja mita, a čime je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičog djela, za koje je predviđena kazna zatvora od jedne do deset godina, izvijestio je DORH.

Napominje pri tom da je prema Zakonu o Državnotužilačkomvijeću propisano obavezno udaljenje zamjenika državnog tužioca od trenutka kada je protiv njega pokrenut krivični postupak zbog krivičnog djela za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina ili teža kazna.

Direkcija policije objavila je na svojim internetskim stranicama da su kriminalističkim istraživanjem utvrđene osnovane sumnje da je prvoosumnjičeni zamjenik Opštinskog državnog tužioca u Zagrebu od aprila do juna, kao službena osoba, zahtijevao i prihvatio obećanje mita za sebe da unutar granica svojih ovlaštenja obavi službenu i drugu radnju koja se ne bi smjela obaviti.

Kriminalističko istraživanje nad četvoricom hrvatskih državljana zbog davanja i primanja mita proveo je Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta Zagreb u koordinaciji s Uskokom, nakon čega je protiv njih podnijeta krivičena prijava, izvijestila je policija.

Mediji su objavili da je zamjenik opštinskog državnog tužioca, po nalogu Uskoka, uhapšen u petak ujutro. Posrednik u davanju mita, prema pisanju Jutarnjeg lista, je vlasnik jednog lokala.

Tužioc se tereti da je primio 3.000 eura mita, kako bi odbacio prijavu koju je zbog prijetnje podnio jedan muškarac u martu ove godine.

Sabljo je u julu, u odvojenom slučaju, uhapšen zbog krijumčarenja 15 tona marihuane i paljenja automobila u Zagrebu, te se nalazi u istražnom zatvoru.

Davalacmita je navodno “dečko s Knežije” Đorđe Vuletić Đoko, koji je, takođe, uhapšen u julu i od tada je u istražnom zatvoru zbog sumnji da je organizovao paljenje nekoliko automobila i da je pripremao premlaćivanje bivšeg predsjednika Uprave Dinama Igora Kodžomana, prenosi Hina.

Hapšenje tužiocaa je, prema pisanju medija, nastavak akcije “Tebra”, u kojoj su početkom jula uhapšeni Sabljo i Vuletić, te još 18 osoba zbog krijumčarenja marihuane i paljenja automobila.

(Fena)