Značajna razlika u cijeni hljeba i žitarica u zemljama EU

Cijene hljeba i žitarica širom Evropske unije značajno su se razlikovale u 2018. godini. Tako je cijena hljeba i žitarica u najskupljoj državi članici bila tri puta veća nego u najjeftinijoj državi, rezultati su u petak objavljenog istraživanja Evrostata.

Kada se razine cijena u zemljama uspoređuju s indeksom prosječnog nivoa cijena Evropske unije u cjelini, koji iznosi 100, rezultati pokazuju da je u 2018. godini cijena hljeba i žitarica bila najviša u Danskoj s indeksom nivoa cijena od 152, što znači da je u Danskoj hljeb bio 52 posto skuplji od prosječne cijene hljeba u EU.

Iza Danske slijedi Austrija s indeksom od 135 te Luksemburg i Finska s indeksom nivoa cijena od 127.

Suprotno tome, nivoi cijena hljeba i žitarica u 2018. godini bile su najniže u Rumuniji s indeksom cijena od 54, a slijede Bugarska s indeksom 62 i Poljska s indeksom 68.

Istraživanjem su bile obuhvaćene cijene različitih kategorija proizvoda. Ukoliko se posmatraju proizvodi i usluge široke potrošnje, kao što su hrana i bezalkoholna pića, odjeća i obuća, najviši nivo cijena je zabilježen u Danskoj i to 38 posto iznad prosjeka.

Najniži nivo cijena u zemljama EU je registrovana u Bugarskoj i to 49 posto ispod prosjeka.

Ovim istraživanjem je bilo obuhvaćeno više od dvije hhiljade različitih proizvoda i usluga široke potrošnje u 37 evropskih zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Za našu zemlju istraživanje je pokazalo da su cijene proizvoda i usluga za 47 posto jeftinije od prosječne cijene tih proizvoda u Evropskoj uniji.

(Fena)