Satelitski snimci: U napadu je oštećen centar saudijskog naftnog postrojenja

Saudijska Arabija je u nedjelju pokušavala pokrenuti svoja naftna postrojenja oštećena dan ranije u napadima bespilotnim letilicama, zbog kojih je prepolovljena proizvodnja nafte strateški važna za svjetsku ekonomiju.

Jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran i koji se već pet godina bore s vojnom koalicijom koju vodi Rijad, preuzeli su odgovornost za te napade na postrojenja velike državne kompanije Aramca. Nema nijednog dokaza da taj “napad bez presedana na svjetsku opskrbu energentima” dolazi iz Jemena, komentarisao je u subotu američki državni sekretar Mike Pompeo, optužujući Iran da stoji iza napada i istakavši da će SAD učiniti sve kako bi osigurale snabdijevanje tržišta. Teheran je te optužbe ocijenio “nerazumnima” i “neshvatljivima”.

Satelitski snimci, u koje je agencija Associated Press (AP) imala uvid, ukazuju da je sam centar postrojenja Saudijske Arabije za proizvodnju nafte pretrpio štetu u napadu dronova, za koji su odgovornost preuzeli poubunjenici iz plemena Huti u Jemenu.

Na snimcima napravljenim juče iz satelita Evropske komisije Sentinel-2, vide se crne mrlje nastale usljed eksplozija u centru saudijskog postrojenja “Aramco”.

Crne mrlje nisu bile vidljive na prethodnim snimcima, navodi AP.

Za sada ni Saudijska Arabija ni državna naftna kompanija “Aramco” nisu precizirali kolika je šteta pričinjena u napadu Hutija.

Saudijski ministar energetike, princ Abdulaziz bin Selman, izjavio je da su napadi dronovima u subotu uticali na smanjenje proizvodnje sirove nafte za 5,7 miliona barela dnevno.

Odgovornost za napad preuzeli su Huti u Jemenu, koji su naveli da su poslali 10 dronova za napade.

(Fena)