U Sarajevu izložba #musthavegold mostarske akademske kiparice Vesne Vuga Sušac

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti “Zvono” otvoriće u istoimenoj galeriji u Sarajevu, u utorak, 17. septembra u 21 sat, izložbu #musthavegold mostarske akademske kiparice Vesne Vuga Sušac.

“Vesna Vuga Sušac u ‘Zvono’ donosi okoštalu realnost u zlatnom ramu, svijet od kog bježimo ili smo i sami dio njega ali ne želimo priznati. Kombinujući životinjske kosti sa kičastim detaljima, te smještajući ih u zlatne goblenske ramove, stvara nam neprihvatljivi odraz u ogledalu i podsjeća na nesposobnost suočavanja s vlastitim slabostima i nespremnošću na susret s onim što smo postali, jer nas je neko uvjerio da takvi možemo biti. Njena izložba nas ne plaši na prvi pogled, svojom kiparskom vještinom uprkos tome što su joj materijal za rad kosti, ona uspijeva da neutrališe prvobitni šok, da ublaži zaprepaštenje nad realnošću kakvom smo je svi učinili. Ali, već kod drugog pogleda stižu uznemirujući alarmi, strah od imperativa zlatnog, od sjaja i glamura, od ulaštene realnosti, od manjka suštine spomenute na početku”, stoji uz ostalo, u osvrtu, organizatora na ovu mostarsku umjetnicu.

Vesna Vuga Sušac rođena je 1976. godine u Mostaru. Diplomirala je kiparstvo 2000. godine pri ALU Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Nikole Vučkovića, a posltdiplomski studij završila 2011. godine pri sarajevskoj ALU, u klasi prof. Mustafe Skopljaka, uz mentorstvo prof. dr. Sadudina Musabegovića. Trenutno pohađa doktorski studij Ars Sacra pri ALU Sveučilišta u Mostaru. Članica je ULUBiH-a, DHLU-a i ULU En Face. Dobitnica je i više stručnih nagrada za kiparstvo i za crtež.

(Fena)