Komšić: Protivnici ideje RBiH će pokleknuti, jer ona nije stranačko vlasništvo

Predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željku Komšiću danas je uručeno priznanja “Počasni građanin opštine Bosanska Krupa“, povodom Dana te opštine.

On se u svom obraćanju zahvalio na ukazanoj časti.

“Naročito mi je zadovoljstvo da priznanje dobijam na dan oslobođenja Bosanske Krupe od agresora. Na današnji dan, pripadnici Petog korpusa, odnosno pripadnici 511. slavne brigade, maestralnom akcijom u sklopu operacije ‘Sana 95’ oslobodili su ovaj grad i natjerali neprijatelja države u panično bjekstvo. Neprijatelj je iza sebe ostavio razrušen i opustošen grad. Međutim, njegovi građani koji ga vole i koji vole ovu državu, ponovo su ga podigli na noge. Zato mi je drago vidjeti da Bosanska Krupa živi svoj život, a ne onaj koji joj je agresor namijenio”, rekao je Komšić. 

Dakle, rekao je dalje, agresor nije uspio u svome cilju.

“Njegov cilj trajno će mu ostati nedokučiv ali naši ciljevi su još živi. Življi nego ikad. Baš u ovom gradu, prošle godine, u toku predizborne kampanje, govorio sam o ciljevima nas koji volimo i koji se borimo za državu Bosnu i Hercegovinu, i tada sam kazao da moramo sačuvati vjeru u ideju Republike Bosne i Hercegovine. Sada ću ponoviti isto ono što sam rekao i tada.

Dan kada prestanemo vjerovati u ideju Republike Bosne i Hercegovine je dan u kome ćemo  izgubiti i ovakvu Bosnu Hercegovinu. Ne dajte da nam ubiju ideju Republike, demokratiju koju smo gajili među sobom i kada nije bilo političkih stranaka. Mi, političari, ne smijemo je samo ‘podnositi’ već uvijek isticati kao osnovnu vrijednost politike i našeg bh. društva. Prestanimo samo govoriti za sebe i svoje, prestanimo samo slušati sebe i svoje. Bosna i Hercegovina, kao država republika, opet će biti društvo u kome smo kao nekada svi bili okrenuti prema svima. Vjerujem u to i zato sam u politici”, poručio je presjedavajući Predsjedništva BiH.

Ideja Republike, rekao je Komšić, nije ničije privatno niti stranačko vlasništvo, nego prvomartovsko naslijeđe vizije građanske države Bosne i Hercegovine.

“Ona ne pripada jednom narodu, naciji ili vjeri, nego svim građanima Bosne i Hercegovine koji ovu zemlju osjećaju svojom, kao i onima koji više nisu među nama. Za tu ideju vrijedi se zalagati na svaki mogući način, a najbolje ćemo se zalagati čuvajući mir. Mir je, zapravo, naše jedino oružje. Oružje pred kojima će oni koji nastoje da naruše suverenitet države Bosne i Hercegovine, izmišljajući nekakve druge suverenitete, kad tad će pokleknuti. Nama se ne žuri toliko koliko se njima žurilo da rasture državu Bosnu i Hercegovinu. Što bi narod rekao: strpljen – spašen”, rekao je Komšić u obraćanju povodom dodjele priznanja “Počasni građanin opštine Bosanska Krupa“.  

Pred nama, rekao je dalje, predstoji borba mirnim političkim sredstvima da Bosnu i Hercegovinu unaprijedimo kroz potrebne reforme i učinimo je modernom državom za sve njene građane, uključivanjem u veće bezbjedonosne, političke i ekonomske sisteme, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

(Fena)