SIPA lišila slobode 11 lica u akciji “Kasa 3”

Mostara, Čapljine i Čitluka, proveli operativnu akciju kodnog naziva “Kasa 3”, saopštemno je iz SIPA-e.  

Prilikom  realizacije operativne akcije, policijski službenici SIPA-e  izvršili su pretrese na 14 lokacija i lišili slobode 11 lica zbog postojanja osnovane sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 273. KZ  Federacije Bosne i Hercegovine poreska utaja, u vezi sa krivičnim djelima iz člana 394. računarsko falsifikovanje i člana 395. računarska prevara,  istog zakona. 

Osumnjičena lica se terete da su umanjivala promet i na osnovu toga prijavljivala lažne poreske prijave, te plaćala manji porez. 

Prilikom pretresa, otkriveni su i privremeno oduzeti  mobilni telefoni, laptopi, procesne jedinice računara, usb stikovi, kao i drugi uređaji, na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, te razni izvještaji i evidencije o prometu u ugostiteljskim objektima. 

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, lica lišena slobode biće predata Kantonalnom tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona na dalje postupanje. 

Iz SIPA-e se zahvaljuju policijskim službenicima MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.

M. N.

(NovaSloboda.ba)