Glavna tužiteljica sastala se sa šefom Misije međunarodne organizacije za migragije u BiH

Glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, sa tužiocima i saradnicima, sastala se danas sa šefom Misije IOM u BiH i regionalnim koordinatorom za Zapadni Balkan, Peter Van Der Auweraert i njegovom saradnicom, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Centralne teme sastanka odnosile su se na pitanja migracija u BiH, situaciju sa ilegalnim migrantima koji se kreću i borave na području BiH, kao i temu koja se odnosi na povratak državljana BiH sa stranih ratišta.

Glavna tužiteljica upoznala je g Van Der Auweraert, sa aktivnostima koje Tužilaštvo BiH i partnerske institucije preduzimaju u borbi protiv kaznenih djela povezanih sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem migranata, kao i radom Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija.

Tužilaštvo BiH je u prošloj i ovoj godini, podiglo više desetina optužnica za krivična djela povezana sa ilegalnim migracijama i krijumčarenjem migranata, kojima su obuhvaćeni državljani BiH, kao i strani državljani koji su krivična djela počinili u BiH, a provedeno je više združenih i međunarodnih operacija u borbi protiv ove vrste krivičnih djela.

Učsnici sastanka dogovorili su nastavak saradnje i redovne komunikacije između institucija.

 Na sastanku je istaknuto da su problemi povezani sa ilegalnim migracijama vrlo složena oblast, te da prevazilaženje ovog problema, zahtijeva pristup i angažman svih nadležnih institucija u okviru svojih nadležnosti, kako na nivouBiH, tako i na međunarodnom nivou.

M. N.

(NovaSloboda.ba)