Inzko: Nije konstruktivno što je SDA predočila koncept koji će stvoriti tenzije

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko osudio je činjenicu da je SDA odlučila da formuliše svoje viđenje budućnosti BiH na osnovu koncepta koji očito nije prihvatljiv za neke druge političke opcije, saopšteno je iz Ureda visokog predstavnika.

Navodi se kako “nije konstruktivno što je ta stranka predočila takav koncept, znajući da će on izazvati negativne reakcije i stvoriti dodatne tenzije”.

Visoki predstavnik, kako se dodaje u saopštenju, želi jasno istaći da je, u skladu sa svojim mandatom, obavezan da insistira na punom poštivanju Daytonskog sporazuma, koji uključuje i Ustav BiH, koji jasno garantuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH, te navodi da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske.

“Svaka promjena unutrašnje organizacije BiH mora biti usvojena u skladu sa procedurama predviđenim Ustavom, za što je potreban sveobuhvatan proces izgradnje konsenzusa i dogovora u cjelokupnom političkom spektru”, saopšzeno je iz OHR-a.

Visoki predstavnik duboko žali zbog, kako navode iz OHR-a, retorike nekih stranačkih zvaničnika na kongresu SDA, “kojom su se veličali i slavili pojedinci optuženi za navodne zločine protiv nedužnih žrtava za vrijeme rata”. U OHR-u ističu da su takvi stavovi koje zastupa bilo koji političar ili javna ličnost štetni za proces pomirenja među zajednicama u BiH i stoga su neprihvatljivi.

Visoki predstavnik pozvao je sve političke i institucionalne lidere u zemlji da prestanu sa beskrajnom retorikom podjele i da stvore klimu koja će pogodovati formiranju vlasti na svim nivoima.

Iz Ureda visokog predstavnika saopšteno je da su nedavno odgovorili na niz novinarskih pitanja u vezi sa deklaracijom SDA, koja je usvojena na nedavnom kongresu te stranke, a budući da su neki pogrešno protumačili taj odgovor, visoki predstavnik je želio pojasniti svoj stav o nekim od pitanja koja su razmatrana na kongresu SDA.

(Fena)