Inzko otvorio 5. VIVA Film Festival u Sarajevu

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko otvorio je danas u Sarajevu 5. VIVA Film Festival, međunarodni festival religijskog, ekološkog, turističkog i omladinskog bh. filma.

”’Okupiti toliko filmova iz toliko mnogo zemalja je zaista uspjeh. Do toga se došlo, jer je festival okrenut pravim stvarima: omladini, ekologiji, turizmu, religiji…. To je dokaz da samo treba mlade ljude usmjeriti prema pravim vrijednostima i onda je uspjeh siguran! Ovakvi projekti daju jednu drugu sliku Bosne i Hercegovine i njenih ljudi. Pokazuju da ova država ima i ljepše lice, ono ispunjeno ljepotom mladosti, kreativnošću i pozitivnom energijom.  Posebno mi je drago što je festival ušao u sve dijelove države: Sarajevo,Vareš, Kakanj,  Ljubuški, Vitez, Višegrad, Bijeljina, Lukavac, Mostar, Bihać, Prijedor, Orašje, Goražde, Kladanj, Visoko, Bosanski Petrovac, Prnjavor…. Tako se približio omladini i dao im priliku da ispolje svoju kreativnost, ali i da upoznaju mlade ljude iz drugih krajeva. Sve njih  povezuje ljubav prema stvaranju, učenju novog, druženju, upoznavanju ‘’, istakao je Inzko.

Prisutnima su se obratili i umjetnički direktor Festivala Ratko Orozović i član žirija u kategoriji turistički film Tarik Kupusović. Festival je otvoren filmom ”U potrazi za santom”, Natalije  Kadirove.

Peti VIVA Film Festival, pod sloganom Jedan festival, svi gradovi, održava se do 21. septembra 17. gradova u BiH:  u Kaknju, Varešu, Mostaru, Prijedoru, Bijeljini, Visokom, Ljubuškom, Bihaću, Lukavcu, Kladnju, Goraždu, Višegradu, Orašju, Vitezu, Bosanskom Petrovcu, Prnjavoru.

U zvaničnoj selekciji 5. VIVA Film Festivala u kategorijama turizam, ekologija i religija biće prikazana 94 filma, a u zvaničnoj selekciji je i 17 omladinskih filmova. Nastali su kao rezultat VIVA škole filma u 16 gradova Bosne i Hercegovine.

Najboljim filmovima u kategoriji religijski film, po ocjenama stručnog žirija pripašće zlatno, srebrno i bronzano drvo. Najboljim u kategoriji ekologija na 5. VIVA Film Festivalu biće dodijeljen zlatni, srebrni i bronzani leptir, a za najbolje turističke filmove autori će osvojiti zlatnu, srebrnu i bronzanu klapu za najbolji turistički film.

U kategoriji omladinski film biće dodjeljena priznanja zlatna, srebrna i bronzana kamera, a posebna priznanja za svoj rad, i ove godine, osvojiće najmlađi autori iz Bosne i Hercegovine.  Kompanija Avtera, će tri najuspješnija filma nagraditi sa Canon profi kamerama, koje će im pomoći u daljem filmskom usavršavanju.

Najboljem filmsko ostvarenju 5. VIVA Film Festivala biće dodijeljeno prestižno priznanje Grand Prix.

Proglašenje najboljih filmova 5. VIVA Film Festivala biće upriličeno 21. septembra u prostorijama Centra za kulturu i mlade opštine Centar s početkom od 20 sati.

A. Š.

(NovaSloboda.ba)