Makedonac pokušao prokrijumčariti antičke predmete stare preko 2000 godina

Na graničnom prelazu Preševo u Srbiji spriječen je pokušaj krijumčarenja antičkih predmeta starih preko 2000 godina, a koje su carinici u saradnji s policijom pronašli kod makedonskog državljanina.

“Slučaj je otkriven u utorak u ranim popodnevnim satima, kada su dežurni carinik i policajac na ulazu u zemlju odlučili detaljno pregledati vozilo italijanskih registarskih oznaka kojim je upravljao 54. godišnji makedonski državljanin”, izvjestila je Uprava carina Srbije.

Na pitanje carinskog službenika ima li nešto prijaviti, vozač je odgovorio da sa sobom nosi samo lične stvari.

“Ubrzo je, međutim, otkriveno da se na zadnjem sjedištu, u putnoj torbi s ličnim stvarima, nalazi i 7 kamenih predmeta arheološke vrijednosti. Riječ je o 5 predmeta od žuto-braon ćilibara i 2 mermerna predmeta sa stilizovanim predstavama žene, muškarca i konja izvedenih u tehnici duboreza, kao i jedne kamene posude u obliku vaze”, navodi Uprava carina.

Dodaje se kako većina figura teži između 300 i 400 grama, dok je najveća izrazito stilizovana predstava glave i poprsja muškarca s naglašenim dijelovima (oči, nos, usta, kosa i grudi) teška 2,5 kilograma.

Vozač je službenicima rekao da je predmete dobio od svog prijatelja, koji ih je otkrio u blizini Strumice i da je namjeravao odnijeti ih u Italiju, gdje živi kako bi krasili njegov dom.

S obzirom da se radi o antičkim predmetima čiju starost i vrijednost je moguće utvrditi samo stručnom ekspertizom, konsultovano je Odjeljenje za arheologiju Narodnog muzeja u Vranju, koje je potvrdilo da je riječ o predmetima iz helenističke ere starim oko 2.500 godina.

“Pošto se radi o stranom državljaninu, Prekršajni sud u Preševu je u hitnom postupku donio odluku da putnik koji je pokušao prokrijumčariti antikvitetne predmete bude kažnjen novčanom kaznom, a kako vrijednost prekršaja prevazilazi trećinu vrijednosti vozila u komesu predmeti pronađeni, zadržan je i automobil ‘golf 3 karavan’. Presudom je odlučeno i da predmeti budu trajno oduzeti i predati Narodnom muzeju u Vranju”, navode iz Uprave carina Srbije.

(Fena)