Komšić: O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivaće se u BiH

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ponovio je i večeras da se pitanje dostavljanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP), koje je tehničko pitanje, koristi kao zaustavljanje puta BiH ka članstvu u Sjevernoatlantskom savezu (NATO).

Gostujući u Dnevniku D Federalne televizije, Komšić se osvrnuo na nedavno usvojenu Deklaraciju Stranke demokratske akcije (SDA), na koju su reagovali i međunarodni dužnosnici, jasno kazavši da se politički ciljevi iz tog dokumenta nikako ne mogu dovoditi u istu ravan s najavama o otcjepljenju.

Budući da su visoki dužnosnici iz regije reagovali na tu deklaraciju, Komšić je kazao da su stalno prisutni pokušaji zvaničnog Zagreba i Beograda u miješanje u unutrašnje stvari BiH, što je po njemu pogrešno.

“O sudbini Bosne i Hercegovine odlučivaće se u Bosni i Hercegovini, a oni koji nam žele dobro trebali bi se skloniti i pustiti nas na miru i mi ćemo se “, istakao je Komšić.

Govoreći o potrebi izmjena Izbornog zakona, napomenuo je da će do toga morati doći kako bi se uskladio s presudama Evropskog suda za ljudska prava, a kada je u pitanju institut prijevremenih izbora i raspuštanje parlamenta, Komšić smatra da je to krupno pitanje raspuštanja parlamenta potrebno riješiti u Ustavu.

Budući da je za danas, 20. septembra, zakazana sjednica Predsjedništva BiH, Komšić je istakao da se radi o redovnoj sjednici, na kojoj će se razmatrati usvajanje međunarodnih sporazuma i ugovora.

(Fena)