Trilateralni sastanak BiH, Srbije i Turske 8.oktobra u Beogradu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je, na danas održanoj 5. redovnoj sjednici, poziv predsjednika Republike Srbije  Aleksandra Vučića, upućen članovima Predsjedništva BiH, za učešće na trilateralnom sastanku Republike Srbije, Bosne i Hercegovine i Republike Turske u Beogradu, 8. oktobra 2019. godine, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine prihvatilo je poziv prеdsјеdnikа Rеpublikе Slоvеniје Bоrutа Pаhоrа upućеn člаnоvimа Prеdsјеdništvа BiH, za zvaničnu pоsјеtu Rеpublici Slоvеniјi.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv za učešće na World Holocaust Forumu (WHF) pоd nаzivоm „Sjećanje na holokaust i borbu protiv antisemitizma“, kојi ćе biti оdržаn u Jerusalemu, 23. januara 2020. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodiće predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je prihvatilo poziv za učešće na Međunarodnoj konferenciji o sprečavanju seksualnog nasilja u sukobima, koji će se održati u Londonu,

18.-20. novembra 2019. godine. Delegaciju Bosne i Hercegovine predvodit će predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je dalo saglаsnоst Agenciji za pronalaženje ratnih zarobljenika/ nestalih u akciji pri Ministarstvu odbrane SAD-a (DPAA) zа rеаlizovanje projekta lociranja i identifikacije pripadnika Vojske SAD, koji su učestvovali u II svjetskom ratu.

Predsjedništvo BiH je donijelo odluke o prihvatanju:

-Sporazuma o finansiranju i projektu između Bosne i Hercegovine („Primalac“), koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora, i Republike Srpske („Republika Srpska“), koju predstavlja Ministarstvo finansija, i grada Gradiška („Agencija za izvršenje projekta“), koji predstavlja gradonačelnik, i KfW-a, Frankfurt am Main („KfW“), u iznosu od 10.266.845,46 EUR – Prikupljanje i tretman otpadnih voda Gradiška – Faza 1;

– Sporazuma o grantu između Razvojne banke Vijeća Evrope i Bosne i Hercegovine u vezi s Regionalnim stambenim programom – BiH-6 (2018).

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o pristupanju Multilateralnoj konvenciji za implementaciju mjera u okviru Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja za sprečavanje erozije porezne baze i prenošenja profita (MLI).

S. R.

(NovaSloboda.ba)