Vlada SAD donirala SIPA-i vrijednu informatičku opremu

U okviru Programa pomoći Ministarstva vanjskih poslova SAD u oblasti borbe protiv terorizma (ATA), Ambasada SAD u BiH donirala je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) specijalnu informatičku opremu, koja će se koristiti prilikom istraga i prikupljanja i evidentiranja dokaza u borbi protiv terorizma. Opremu je uručio ataše za bezbjednost u Ambasadi SAD u BiH Filip Nazelrod sa saradnicima, koji su danas posjetili SIPA-u.

U periodu od 18. marta do 20. septembra, u okviru navedenog programa održano je više obuka iz oblasti  borbe protiv terorizma, kojima su, pored pripadnika SIPA-e, prisustvovali i pripadnici FMUP-a, MUP-a Republike Srpske i Policije Brčko distrikta BiH. Polaznicima današnje završne obuke certifikate su uručili direktor SIPA-e Perica Stanić i ataše za bezbjednsot u Ambasadi SAD u BiH Filip Nazelrod.

Direktor Stanić zahvalio se na doniranoj opremi, naglasivši da će donirana oprema i obukama osposobljeni kadrovi u značajnoj mjeri doprinijeti efikasnijoj borbi protiv terorizma, a time i povećati efikasnost rada SIPA-e.

M. N.

(NovaSloboda.ba)