Jemenski pobunjenici Husi objavili prekid napada na Saudijsku Arabiju

Jemenski pobunjenici Husi objavili su da obustavljaju sve napade dronovima i krstarećim projektilima na Saudijsku Arabiju, ako koalicija koja se bori protiv njih u Jemenu učini isto, objavio je zvaničnik Husa u petak, gotovo sedmicu nakon napada na naftna postrojenja Rijada, za koje je odgovornost preuzela ta grupa.

Husi insistiraju na tome da su oni odgovorni za razorni napad 14. septembra, koji je prepolovio saudijsku proizvodnju nafte, ali SAD i Rijad za udare krive Iran.

Teheran, koji podržava Huse, negira učešće u napadima.

Govoreći za televiziju Al Masirah, koja je pod kontrolom Husa, čelnik njihovog političkog odjela Mahdi al-Mashat pozvao je obe strane na prekid napada i ozbiljne razgovore.

“Pozivam sve strane u ratu da se uključe u ozbiljne pregovore, koji bi mogli voditi do sveobuhvatnog nacionalnog pomirenja, koje ne isključuje nikoga”, rekao je Mashat, prenosi agencija Reuters.

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija nije odmah odgovorila na pitanje za komentar u vezi s prijedlogom Husa.

Uz podršku Zapada, muslimanska sunitska koalicija, koju vode Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, u martu 2015. godine počela je vojnu intervenciju u Jemenu, nakon što su Husi, koji uživaju podršku Irana, 2014. godine zbacili s vlasti međunarodno priznatu vladu u Sani.

Mashat je dodao da Husi neće oklijevati da pokrenu period “velike patnje” ako se njihov poziv za mir bude ignorisao.

U govoru je napomenuo da vojne sposobnosti Husa brzo rastu i da će se napredak moći vidjeti u sljedećem periodu, naročito kad je riječ o zračnom ratovanju.

Husi su ranije ove sedmice objavili da su izabrali desetine meta u UAE-u, koje bi mogle biti napadnute u budućnosti, prenosi Al Jazeera Balkans.

(Fena)