Švajcarska: Protesti protiv instalisanja antena za frekvenciju 5G

Nakon što je Federalni ured za komunikacije Švajcarske dodijelio licence za korištenje mobilne frekvencije 5G, uzburkale su se vode u političkim krugovima i među populacijom ove zemlje.

Frekvencija za mobilne telefone pete generacije, poznata kao 5G, izuzetne brzine, stvorila je strah od velikog elektromagnetnog zračenja veoma štetnog po zdravlje.

Juče, u subotu, nekoliko hiljada građana je u Bernu protestvovalo protiv instalisanja antena za frekvenciju 5G i najavili nacionalni referendum po ovom pitanju.

Licence su dodijeljene na 15 godina Swisscom, Salt i Sunrise, najvećim  telefonskim operaterima u zemlji, za 380 miliona franaka. Činjenica da jedan drugi federalni ured, zadužen za ambient, tek provodi istraživanja o navodnoj štetnosti ove frekvencije umnogome usložnjava ionako zagrijanu atmosferu u političkim krugovima.

Antene za 5G su, inače, već montirane na 58 lokacija, ali je nekoliko većih kantona već stavilo moratorij na montiranje ovakvih antena.

Po svemu sudeći, građane u ovoj zemlji očekuje “vruća jesen”, jer se diskusija o ovom pitanju svakim danom sve više  rasplamsava

Zlatko Hodžić

(specijalno za portal NovaSloboda.ba iz Švajcarske)