Danas građanski protest ispred odlagališta na Uborku

Građanska inicijativa “Jer nas se tiče” najavila je novo protestno okupljanje ispred JP Deponija u Mostaru, koje će se održati danas s početkom u 18,30 sati.

Prije samog mirnog okupljanja građana, biće održana i protestna vožnja, a iz navedene Inicijative naglašavaju kako ih isključivo zanima problematika oko odlagališta otpada na lokalitetu Uborak.

“Grupa građana različitih i nacionalnih i političkih i drugih opredjeljenja od početka je ujedinjena u časnim namjerama i imaju zajednički cilj. Dokumentovali smo i javnosti saopštili brojne nepravilnosti u radu, u odlaganju otpada i slično, te smo javnost konstantno upoznavali s novim dokazima i argumentima. Odbacujemo bilo kakve pokušaje spinovanja i povezivanja s bilo kim”, stoji u saopštenju Građanske inicijative “Jer nas se tiče”.

Podsjećaju kako je Federalno ministarstvo okoline i turizma odbacilo zahtjev za produženje okolinske dozvole JP Deponije, te da je cilj okupljanja skrenuti pažnju upravo na tu činjenicu.

Iz Građanske inicijative “Jer nas se tiče” pozivaju mjerodavne institucije da se pridržavaju potpisanog sporazuma, kojim je predviđena sanacija postojećeg odlagališta i pronalaženje nove lokacije za odlaganje mostarskog otpada.

(Fena)