Druženje “Pismo prijateljima” izazvalo emocije kod poštovaoca Montena i Popovića

U čast sarajevskih velikana Kemala Montena i Davorina Popovića, sinoć je ispred FIS-a u Sarajevu upriličeno druženje pod nazivom “Pismo prijateljima“.

Spot “Pismo prijateljima” Kemala Montena snimljen je tačno ispred FIS-a  5. jula 1992. godine za vrijeme agresije na BiH. Na istom mjestu sinoć su sjeli, oni koji su preživjeli rat, Miki Trifunov, Abdulah Sidran, Salko Hasanefendić i Sead Kazlagić.

“Dok smo snimali spot, s Kemom sam komentarisao koga nam nema sve od raje. U jednom momentu, on je kazao „Ma ne mogu o tome sad da brinem i šta me briga – bitno je da je nama dobro“, prisjetio se Salko Hasanefendić pred mnogobrojnim prijateljima sarajevskih velikana.

Na njihovoj hrabrosti ostao je zadivljen Abdulah Sidran, jer su sinoć poštovaoci Montena i Popovića „stisnutih zuba sakrivali bol, a izdvajali ono što je radost“.

“Neka radost nadjača”, dodao je Sidran.

Prisutni su uzviknuli „bravo“ kada ih je pozdravio Miki Trifunov, navodeći riječi engleskog pisca „ptica, gnijezdo, pauk, mreža, čovjek, prijateljstvo“.

Na stepenicama FIS-a sjedio je i nekadašnji urednik „Oslobođenja“ Kemal Kurspahić, koji više ne živi u Sarajevu, te je ovim povodom poslao pismo u kome navodi da je snimanje spota za pjesmu „Pismo prijateljima“ jedna od posebno dragih uspomena iz rata.

“U tom spotu, našli su se u savršenoj harmoniji nostalgija za običnim prijeratnim okusima, mirisima i osjećanjima i moralna nadmoć građana Sarajeva, koji pod opsadom poručuju „Nikome se ne ponovilo“, podsjetio je Kurspahić.

Uz podršku Grada Sarajeva, organizaciji sinoćnjeg druženja doprinjeli su pioniri pop-rock muzike Ismeta Dervoz i Ismet Nino Arnautalić. Napravili su dvije dirljive priče o Kemi i Davorinu, koje su putem videa prikazane i to baš u mjesecu septembru, jer je 17.tog rođen Monteno, a 23. Popović.

(Fena)