Federica Mogherini domaćin radne večere sa partnerima Zapadnog Balkana

Visoka predstavnica za vanjske poslove i bezbjedonosnu politiku i podpredsjednica Evropske komisije Federica Mogherini, u nedjelju naveče upriličila je tradicionalnu radnu večeru s čelnicima partnera sa Zapadnog Balkana, na marginama 74. Generalne skupštine UN-a u New Yorku, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

S obzirom na jasnu perspektivu Evropske unije koju ima Zapadni Balkan, visoka predstavnica i predstavnici regije razmotrili su postignuti značajan napredak i predstojeće zadatke. Izrazili su podršku početku pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom o pristupanju Evropskoj uniji, ističući da je ova odluka ključna ne samo za ove dvije zemlje, već i za cijeli region i EU. Svi su podržali i nastavak dijaloga između Srbije i Kosova i što skorije zaključenje zakonski obvezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa.

Svi partneri na Zapadnom Balkanu potvrdili su snažno opredjeljenje EU perspektivi, naglašavajući nastavak rada na reformama, kao i na regionalnoj saradnji i dobrim susjedskim odnosima.

Visoka predstavnica i lideri Zapadnog Balkana izrazili su solidarnost sa Albanijom, koju je ovog vikenda pogodio niz snažnih zemljotresa.

V. P.

(NovaSloboda.ba)