Prosinečki: Mislim da moj autoritet u svlačionici nije poljuljan

Selektor seniorske fudbalske reprezentacije BiH Robert Prosinečki vjeruje da njegov autoritet u svlačionici “Zmajeva” nije poljuljan nakon perioda loših igara selekcije BiH i ostavke koju je podnio nakon poraza od Armenije, ali koju je potom povukao.

Prosinečki je odbacio navode da je ostavku podnio zbog ponude kluba iz turske lige, a naglasio je da na klupi BiH od prvog dana osjeća pritisak zbog ciljeva koji su postavljeni pred ovaj tim.

“Nije istina da sam dobio ponudu od Kasimpaše. Pritisak na klupi selekcije BiH osjećam od prvog dana i to je normalno jer su pred nas postavljeni visoki ciljevi. Prvi cilj je od početka bio plasman na Evropsko prvenstvo i ja još uvijek vjerujem da ova ekipa ima kvalitet da to ostvari. Moramo dobiti sve utakmice, neće biti lako, ali vjerujem da to možemo”, izjavio je Prosinečki.

Vjeruje da su loši rezultati došli zbog njegovih grešaka i problema s motivacijom u nekim utakmicama. Ističe da je selekciju BiH teško pobijediti kada svi igrači daju svoj maksimum na terenu, kao što je bio slučaj u Ligi nacija.

“Smatram da svi igrači moraju biti maksimalno motivisani kada igraju za BiH. To su profesionalci tako da priča o problemima s atmosferom u ekipi ne pije vode. Kroz veliki broj mečeva smo pokazali kvalitet i ja ne znam u čemu je bio problem, da li je u pitanju manjak motivacije ili nešto drugo. Trkački i voljni momenat nisu bili na odgovarajućem nivou”, podvukao je selektor. 

Na današnjoj konferenciji za medije, selektor je objavio spisak igrača za mečeve protiv Finske i Grčke, koji su na rasporedu narednog mjeseca. Prvi put tokom svog mandata na klupi BiH pozvao je Izeta Hajrovića, a pozive su dobili Mato Jajalo i Armin Hodžić.

“Muhamed Bešić nema minutažu u svom timu, dok je s druge strane Jajalo u Udineseu standardan i igra dobro. Duljević je također upitan, a Kvržić ima prednost u odnosu na Todorovića, jer je u dobroj formi i igra u kontinuitetu. BiH nema mnogo igrača, pa ne može raditi velike promjene u sastavu ekipe”, zaključio je selektor.

BiH dočekuje Finsku 12. oktobra na Bilinom polju, a tri dana kasnije u Atini gostuje selekciji Grčke.

(Fena)