Messi igrač godine u izboru FIFA-e

Međunarodna fudbalska organizacija (FIFA) za najboljeg igrača u prošloj sezoni proglasila je Lionela Messija.

Ovo je bio četvrti izbor najboljih fudblera i fudbalerki svijeta, koga je samostalno organizovala FIFA, a 32.godišnji Argentinac je po prvi put ponio trofej. Prve dvije nagrade osvojio je Portugalac Cristiano Ronaldo, dok je prošle sezone za najboljeg igrača svijeta proglašen Luka Modrić, podsjeća Hina.

Uz Messija, u najboljih 11 igrača svijeta za prošlu sezonu izabrani su i vratar Liverpoola Allison, koji je ujedno proglašen i najboljim vratarom svijeta, u obrani su Matthias de Ligt (Juventus), Marcelo (Real Madrid), Sergio Ramos (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), veznjaci Luka Modrić (Real Madrid), Frenkie de Jong (Barcelona) i Eden Hazard (Real Madrid), te napadači Cristiano Ronaldo (Juventus) i Kylian Mbappe (Paris SG).

Za najbolju fudbalerku svijeta izabrana je Amerikanka Megan Rapinoe.

U najboljih 11 fudbalerki izabrane su Sari van Veenendaal (Holandija), Lucy Bronze (Engleska), Nilla Fischer (Švedska), Kelley O’Hara (SAD), Wendie Renard (Francuska), Julie Ertz (SAD), Amandine Henry (Francuska), Rose Lavelle (SAD), Marta (Brazil), Alex Morgan (SAD) i Megan Rapinoe (SAD).

Za najboljeg trenera proglašen je menadžer evropskog prvaka Liverpoola Juergen Klopp, a za najbolju trenericu izbornica svjetskih prvakinja SAD-a Jill Ellis.

Nagradu za “fair play” dobio je menadže Leeds Uniteda Marcelo Bielsa, jer je naredio svojim igračima da puste pogodak svom protivniku nakon što su oni postigli gol dok je protivnički igrač povrijeđen ležao na travnjaku.

Silvia i Nickollas Grecco dobili su nagradu za najbolje navijače. Silvia vodi svog slijepog sina Nickollasa na utakmice Palmeirasa i tumači mu što se događa na terenu čime mu popravlja raspoloženje.

Nagradu Ferenc Puskas za najbolji pogodak sezone dobio je mladi Mađar Daniel Zsori za sjajan pogodak “škaricama” u dresu Debrecena.

(Fena)