Mostarskoj galebici Heleni Čule srebro sa Balkanskog prvenstva

Proteklog vikenda održano je Balkansko prvenstvo za kadete i kadetkinje (U18) u Budvi, na kome su nastupile reprezentacije BiH, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Bugarske, Turske, Albanije, Kosova i Kipra.

Judo klub Neretva imao je jednog predstavnika, odnosno reprezentativku BiH, Helenu Čule, koja je aktuelna prvakinja BiH za uzrast kadeta do 70 kg. Mostarska galebica imala je sve pobjede do finala, gdje je izgubila od reprezentativke BiH i tako osvojila naslov viceprvakinje Balkana za 2019. godinu. Helena je upornim radom i savjetima trenera došla do izvrsnog rezultata, a to je pokazala i na održanom Balkanskom prvenstvu.

„Ovo je još jedan sjajan rezultat za klub, grad Mostar i BiH. Činjenica je da smo kao mali i najmanji judo klub u gradu Mostaru ostvarili čak tri najveće medalje na Balkanskom prvenstvu, govori da imamo sjajne mlade ljude, koji u kombinaciji sa kontinuiranim radom i trudom daju sjajne rezultate. Podsjetimo kako je klub do sada ostvario dosta značajnih rezultata, a među njima i 9 balkanskih medalja. Uslovi u Judo klubu Neretva i nisu baš sjajni, iako rezultati jesu. Treniramo u dvorani koju smo unajmili, te je improvizirali za judo (bivša sportska kladionica), daleko od bilo kakvih standarda. Nas klub već pet godina ima problem sa osiguranjem prostora i uslovima za treniranje. Kako bi i dalje nastavili sa dobrim rezultatima, izgradnjom čvrstih, zdravih mladih ljudi koji će biti stub ovog društva, makli ih sa ulice i beznađa, apelujemo na sve koji bi nas mogli poduprijeti i imaju sluha da nam daju nade da ovo društvo gleda u svjetlo i da ova mladost ima budućnost i da nam pomognu“, ističu iz JK Neretva.


Kada bi se gledao prosjek, broj članova i osvajača značajnijih rezultata, tada bismo sigurno bili među najboljim u državi. Mi znamo da uz judo nisu vezani veliki novci, kao što je to u nogometu, tenisu ili nekom drugom sportu, kaže Majo Ćesko, trener JK Neretva.

“Judo je sport u kome ćete obogatit jedino dušu, srce, judo je sport koji će vas naučit izuzetnoj disciplini i odgovornosti, požrtvovnosti, judo je sport u kome idete iznad svih svojih granica. To je sport u kome se nebrojeno puta ponove vježbe, tu morate biti staloženi, mirni, a opet sa druge strane oprezni i spremni, te imat svoj cilj. Judo je sve, samo nije zanimljiv tamo gdje su novci. I od juda se ne može živjeti. Svi naši judaši su izvrsni učenici, izvrsni studenti. Ta disciplina ih je usmjerila na to. Trudimo se da uz sport usklade i školske obaveze i obrazuju se do granica njihovih maksimuma. Upravo judo im pomaže u razvoju pogotovo logičkih vještina i sklonosti. Želimo da budu izvrsni obrazovani pojedinci s odlikama sportaša. Obrazovanje je odskočna daska za bolji zivot, a sport i judo odskočna daska za zdravi život. Nadamo se da će svi oni znati balansirati ove dvije bitne životne stvari“, kaže Majo Ćesko.

(NovaSloboda.ba)