Sud odbio žalbe Damira Škare na zatvaranje i pokretanje istrage

Velikogorički Županijski sud u utorak je odbio žalbe nekadašnjeg hrvatskog saborskog poslanika HDZ-a, bronzanog olimpijca i bivšeg predsjednika Autokluba Siget Damira Škare na pokretanje istrage i određivanje istražnog zatvora, zbog silovanja i polnog uznemiravanja.

Glasnogovornik Županijskog suda Ante Zeljko potvrdio je Hini da je Škarine žalbe odbilo vanraspravno vijeće, koje nije prihvatilo argumentaciju njegovih advokata.

Vanraspravno vijeće je, kazao je Zeljko, prihvatilo razloge koje je za istražni zatvor dao sudija istrage, kao i rješenje državnog tužioca za provođenje istrage.

Škaro je, među ostalim, isticao da ne postoji osnovana sumnja za nedjela koja mu se stavljaju na teret. Ali, za ovu fazu kaznenog postupka dovoljno je da se radi o relevantnom stepenu osnovane sumnje kako bi se provela istraga, kazao je Zeljko.

Istražni zatvor zbog sumnje da je silovao i polno uznemiravao zaposlenicu AK Sigeta Škari je određen 5. septembra. Ranije istog dana, on je ispitan u Županijskom državnom tužilaštvu u Velikoj Gorici, nakon što ga je policija prijavila za silovanje, polno uznemiravanje i prijetnju.

Policija je Škaru uhpasiaa dan ranije na graničnom prijelazu Stara Gradiška prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH, a prijavila ga je doktorica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom avgusta. Žrtva je pak naknadno Škaru prijavila i zbog prijetnje.

Zagrebačka organizacija HDZ-a u ponedeljak je protiv Škare pokrenula disciplinski postupak.

(Fena)