Tužilaštvo BiH: Danel Rajković uhapšen na području Gacka zbog prijetnje imamu u Bosanskom Novom

Postupajući po naredbi tužiocaTužilaštvatva BiH, policijski pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na području Gacka, locirali su, identifikovali i lišili slobode osumnjičenog Danela Rajkovića, rođenog 1981. godine u Mostaru, nastanjenog u Gacku, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Osumnjičeni je pod istragom Tužilaštva BiH i osumnjičen je da je tokom 2019. godine, u više navrata, putem društvenih mreža, upućivao ozbiljne, uvredljive i teške prijetnje, usmjerene na pripadnike bošnjačkog naroda u BiH, te upućivao ozbiljne prijetnje imamu džemata Bosanki Novi / Novi Grad, prema kome je upućivao prijetnje za život i bezbjednostt vjerskog službenika i članova njegove porodice.

Rajković je pod istragom i osumnjičen je da je počinio krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti iz člana 145a. KZ BiH.

Osumnjičeni će tokom dana biti doveden i predate postupajućem tužiocu, koji će ispitati osumnjičenog i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje mjere pritvora, kao i daljim aktivnostima u predmetu.

M. N.

(NovaSloboda.ba)