Kadrovska komisija SDP BiH Sarajevo donijela odluku o hitnoj smjeni Envera Zornića

Kadrovska komisija SDP BiH Sarajevo održala je sinoć hitnu sjednicu povodom dokumenata koji su se pojavili u medijima, a kojim se dokazuje da je Enver Zornić pred Vojnim sudom Republike Bosne i Hercegovine 1993. godine osuđen za krivično djelo ubistva grupe građana nebošnjačke nacionalnosti, odnosno ratnog zločina.

Na sjednicu je pozvan i Enver Zornić, ali se nije odazvao pozivu.

Na osnovu uvida u dokumente koji su se pojavili u medijima i medijske reakcije Envera Zornića, Kadrovska komisija je donijela jednoglasne zaključke kojima se predstavnicima SDPBiH u vlasti Kantona Sarajevo nalaže se da odmah smijene Envera Zornića sa pozicije direktora KJKP “Toplane”.

Kadrovska komisija traži, takođe, hitni ispis Envera Zornića iz evidencije članstva.

Predsjednik i članovi Kadrovske komisije SDP Sarajevo nisu raspolagali predmetnim informacijama, niti su imali uvid u vojnu arhivu, ali zbog težine počinjenog djela smatraju se odgovornim za učinjeni propust i stoga podnose kolektivnu neopozivu ostavku, saopćeno je iz Kantonalnog odbora SDP BiH Sarajevo.

Kadrovska komisija upućuje i najiskrenije izvinjenje članovima porodica žrtava, članovima SDP-a i građanima Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Smjena Zornića će biti pokrenuta danas na sjednici Vlade Kantona Sarajevo, a na inicijativu ministara iz SDP BiH.

(Fena)

—–

HNS traži hitnu smjenu osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića

Hrvatski narodni sabor (HNS) osudio je u srijedu imenovanje osuđenog ratnog zločinca Envera Zornića za direktora Toplana Sarajevo, te očekuje da će vlasti Županije Sarajevo odmah donijeti odluku o smjeni i time djelomično ispraviti nepravdu i štetu koju su počinili.

HNS ističe kako su vlasti, koje u kantonu Sarajevo predvode tzv. građanske stranke, imenovanjem Zornića pokazale krajnje nepoštovanje žrtava Hrvata i Srba.

Takođe, podsjeća kako je Zornić osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od deset godina i dva mjeseca, jer je rukovodio jedinicom koja je u naselju Hrasno brdo pljačkala, mučila, ubijala i spaljivala nebošnjake.

“Među ubijenima je i nekadašnji član HDZ-a BiH Josip Gogalo, koji je 1992. godine bio direktor Republičke uprave za prihode i budžet, a ubijen je samo zato što je pokušao spasiti susjeda Jovana Popovića”, kaže se u saopštenju HNS-a i dodaje kako ta činjenica Zorniću, ali i bošnjačkom političkom vošstvu, očito nije predstavljala problem, niti prepreku, te je nagrađen direktorskom pozicijom u javnom preduzeću.

U HNS-u poručuju kako ovim postupkom vlast u kantonu Sarajevo nastavlja praksu iz Bugojna, odnosno Donjeg Vakufa, gdje je osuđeni za zločine nad Hrvatima Enes Handžić nagrađen direktorskom foteljom.

“Žalosti što vlasti Kantona Sarajevo, takođe, ne prezaju od iskrivljivanja istorijskih teza, ratnog puta, zlodjela koje su počinili pripadnici i komandanti Armije BiH, te pokušaja da se jedna strana predstavi u posve drukčijem svjetlu nego što to jest slučaj”, navodi u saopštenju HNS.

Pri tom se naglašava kako Bosna i Hercegovina može funkcionisati isključivo na istini, toleranciji, suživotu, ravnopravnosti konstitutivnih naroda, Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih žitelja i da je samo tako moguće izgraditi povjerenje.

(Fena)