Komšić razgovarao sa Antoniom Guterresom, generalnim sekretarom UN

Secretary General Antonio Guterres meeting with H.E. Mr. Željko Komšić (Chairman of the Presidency, BOSNIA AND HERZEGOVINA).

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se juče sa Antoniom Guterresom, generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija, saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Tokom razgovora o aktulenoj političkoj situaciji, predsjedavajući Komšić kazao je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za dobrosusjedsku saradnju i za rješavanje svih otvorenih pitanja sa susjednim zemljama. Istakao je kao primjer dobre odnose  naše zemlje sa Crnom Gorom, i to da su to jedine dvije zemlje u regiji koje nemaju neriješenih međusobnih pitanja.

Predsjedavajući Komšić o odnosu Bosne i Hecercegovine sa Republikom Srbijom i Republikom Hrvatskom kazao je da se naša zemlja odlično razumije sa susjedima, te da je spremna na dijalog koji bi vodio ka rješavanju svih otvorenih pitanja. Kazao je da polaže nadu u poboljšanje odnosa sa Republikom Srbijom, imajući u vidu predstojeći sastanak Predsjedništva BiH i predsjednika Aleksandra Vučića.

Što se tiče Republike Hrvatske, istakao je da očekuje početak otvaranja pozitivnog dijaloga sa susjednom zemljom nakon izbora koji će biti održani u toj zemlji krajem godine. Kada je riječ o neriješenim pitanjima sa Republikom Hrvatskom, to su sporazum o sukcesiji i granica na moru, koje je Bosna i Hercegovina spremna kroz dijalog i dogovor rješavati.

Predsjedavajući Komšić osvrnuo se na izjavu predsjednice Grabar-Kitarović, koja je prilikom susreta sa Gutteresom komentarisala Izborni zakon BiH i činjenicu da on nije izmijenjen. Kazao je da se Izborni zakon treba mijenjati u mnogo segmenata, ali da je to, ipak, isključivo unutrašnje pitanje Bosne i Hercegovine, o kome će se odlučivati samo unutar Bosne i Hercegovine.

Generalni sekretar UN-a Gutteres naveo je da  se odnosi Bosne i Hercegovine i njenih susjeda trebaju rješavati dogovorom, te da treba kreirati ambijent za prevazilaženje razlika kroz pozitivan dijalog. Gutteres je, takođe, kazao da Evropska unija i NATO trebaju biti otvoreni za Bosnu i Hercegovinu.

Predsjednik Komšić dotakao se i Mišljenja Evropske komisije, istakavši da se u potpunosti slaže sa preporukama koje su navedene u Mišljenju, te da u potpunosti podržava njihovu implementaciju.

Tokom razgovora, predsjedavajći Komšić je, takođe, kazao da naša zemlja ostaje posvećena ciljevima Ujedinjenih nacija, i spremna je nastaviti svoje učešće i doprinos u UN misijama u svijetu.

Upoznao je generalnog sekretara Guterresa o tome da je Bosna i Hercegovina spremna uzeti i učešće u UN-ovom programu „Dijalog za budućnost“, ali  da je za formalnu odluku potrebna saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH.

V. P.

(NovaSloboda.ba)