Ministar finansija Vjekoslav Bevanda podržao sektor osiguranja u BiH

Zamjenik predsjedaavjućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda otvorio je danas dvodnevnu Konferenciju Udruženja društava za osiguranje u Federaciji BiH, „Dani osiguranja u Bosni i Hercegovini“, ističući na taj način značaj sektora osiguranja u ukupnom financijskom poslovanju jedne zemlje, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH. 

„Uspješno funkcionisanje modernog gospodarstva u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja“, naglasio je ministar Bevanda u u pozdravnom govoru nakon obraćanja predsjednika Upravnog odbora Udruženja društava za osiguranje u FBiH Damira Hadžića.

Ministar Bevanda konstatovavao je da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini  nastavlja pozitivan trend rasta uprkos opštoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti.

„Trendovi u Bosni i Hercegovini pokazuju da su građani počeli prepoznavati važnost svih vrsta osiguranja, te da koriste i proizvode koji ne pripadaju obaveznom osiguranju. Da bi se ovakav trend nastavio, potrebno je raditi na podizanju svijesti o potrebi za osiguranjem kako kod privatnih osoba tako i privrednih subjekata“, istakao je ministar Bevanda.

Dodao je da je nužno uvoditi nove tehnologije, te kreirati nove proizvode i usluge prema potrebama klijenata, čime se u konačnici utječe na troškove poslovanja, podsticanje investicija, te rast profitabilnosti sektora osiguranja u BiH.

Ministar Bevanda poželio je uspješan rad sudionicima dvodnevne konferencije „Dani osiguranja u BiH“, te naglasio da je pozitivna vijest sve bolja saradnja regionalnih osiguravajući društava čemu doprinose i ovakvi skupovi.

V. B.

(NovaSloboda.ba)