Prezentiran projekat „Izrada planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu na dijelu kroz BiH“

U organizaciji Ministarstva saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine, danas je održana prezentacija projekta „Izrada planersko-studijske dokumentacije za Jadransko-jonsku autocestu na dijelu kroz Bosnu i Hercegovinu“ (Počitelj – Neum – Trebinje – granica s Crnom Gorom) s vizualizacijom idejnog rješenja trase, saopšteno je iz Ministarstva.

Zamjenik ministra saobraćaja i veza Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić je na početku prezentacije istakao da je Jadransko-jonska autocesta za Bosnu i Hercegovinu jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata koji istovremeno ima i regionalnu važnost.

Jadransko-jonska autocesta je dio istoimenog koridora sveukupne dužine oko 1.110 km, koji prolazi kroz sedam zemalja: kreće od Trsta u Italiji, prolazi kroz Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Albaniju i završava u Luci Igumenica u Grčkoj. Kroz Bosnu i Hercegovinu je predviđen prolazak trase u dužini od oko 7 km i ista se u definisanoj spojnoj tački na rejonu Aranđelovo/Nudo spaja s Crnom Gorom.

„Mi u Bosni i Hercegovini želimo da Jadransko-jonska autocesta prolazi kroz BiH i da dužina trase autoceste bude oko 110 kilometara, te da se kreće od Počitelja, gdje bi bilo  čvorište s Koridorom Vc, pa preko dijelova opština Čapljina, Stolac, Neum, Ravno, Ljubinje, Popovog polja do Trebinja i spojne tačke s Crnom Gorom na rejonu Aranđeleovo/Nudo. Prolazak ove autoceste kroz dijelove navedenih opština bi znatno uticao na privredni razvoj toga dijela BiH, te povezanost regije i cijele Bosne i Hercegovine sa zapadnom i jugoistočnom Evropom i Azijom“, naglasio je zamjenik Dalipagić.

Vrijednost ugovora za izradu ovog projekta iznosila je 4.289.220 KM s PDV-om, a rok završetka je bio 18 mjeseci. Izradu planersko-studijske dokumentacije radile su firme u konzorciju IPSA Sarajevo i IG Banja Luka, a podizvođači su bili Integra Mostar i EKO plan Mostar.

V. B.

(NovaSloboda.ba)