Schiff: Trumpove izjave u javnosti “dovoljno su osuđujuće”

Predsjedavajući senatske komisije za obavještajne službe Adam Schiff, izjavio je u srijedu da je, bez obzira na objavu transkripta telefonskog razgovora američkog predsjednika Donalda Trumpa s ukrajinskim čelnikom Vlodimirom Zelenskim, Trump lično toliko toga rekao da se zatraži postupak opoziva.

Trump planira da danas objavi transkript. On je juče kritikovao Demokrate u Predstavničkom domu zbog najave pokretanja istrage, a da nisu vidjeli transkript razgovora.

Schiff je izjavio, za program “This Morning” TV mreže ABC, da je “ono što je predsjednik govorio u javnosti dovoljno osuđujuće”.

Istraga se djelimično usmjerila na to da li je Trump zloupotrijebio predsjednička ovlaštenja kada je zatražio pomoć iz Ukrajine kako bi oslabio poziciju svog demokratskog suparnika Joa Bidena i inicirao istragu njegovog sina Huntera Bidena.

Trump je priznao da je privremeno zamrznuo 400 miliona dolara vojne pomoći za Ukrajinu, ali je negirao da je to korišteno kao povod da se iskopromituju  Bideni.

Schiff je kazao da je nacionalna bezbjednost ugrožena “kada predsjednik koristi vojnu pomoć savezničkoj zemlji kao batinu”.

Kazao je da “nema razloga čekati” da se razmotri žalba zviždača ili transkript telefonskog razgovora između Trumpa i ukrajinskog predsjednika, kako bi se pokrenula istraga o opozivu, prenosi Associated Press.

(Fena)