Šuker dužan šest miliona kuna, država mu “sjela” na penthouse

Država je upisala zabilježbu s mogućnošću deložacije na luksuzni stan u vlasništvu predsjednika Hrvatskog fudbalskog saveza Davora Šuker i to zbog poreznog duga od šest miliona kuna, piše u četvrtak zagrebački Večernji list.

Radi se o stanu u potkrovlju vile Portheim u Opatiji, koga je Šuker kupio 2009. godine za milion eura. Republika Hrvatske je, otkrila su 24sata, sjela na Šukerov opatijski penthouse, jer on nije ni tri godine nakon poreznog rješenja podmirio svoj dug prema državi. A taj dug je nastao nakon što su poreznici utvrdili da je Šuker u 2015. godine imao neprijavljeni dohodak od 12,8 miliona kuna, navodi dnevnik.

Te godine predsjednik HNS-a posudio je Zdravku i Mariju Mamiću 12 miliona da plate kauciju za izlazak iz istražnog zatvora. Porezna uprava je uz to utvrdila, kako su pisali mediji, i da je u toj godini Šuker imao prihode od 600.000 kuna, a da su mu izdaci iznosili oko 1,5 miliona kuna.

Stoga mu je na tih 12,8 miliona kuna neprijavljenog dohotka razrezan porez kao na drugi dohodak po stopi 40 posto te još 18 posto prireza, prenosi Hina pisanje Večernjeg lista.

Kako Šuker očito nije podmrio taj dug, država je u maju ove godine upisala hipoteku na njegov stan u Opatiji. Šuker je, kako su svojevremeno pisali mediji, pokušao poreznicima dokazati porijeklo spornog novca, pa je tako za 12 miliona kuna koje je posudio Mamićima tvrdio da se radi o ušteđevini koju je stekao dok se profesionalno bavio fudbalom. Tako im je priložio i ugovore koje je sklopio kao fufbaler s inostranimnim klubovima, a to su bili Sevilla, Real Madrid, Arsenal, West Ham i Münchenu 1860.

Pri tome je navodno tvrdio da taj novac nije držao u banci nego kod sebe, pa stoga ne može kao dokaz priložiti bankovne izvatke. Ali, poreznicima to nije bilo uvjerljivo, s obzirom na to da se Šuker prestao profesionalno baviti fudbalom prije više od 10 godina pa se nije moglo utvrditi ni koliko je novca koga je zaradio kao igrač u međuvremenu i potrošio, navodi Večernji list.

(Fena)