Umjereno do pretežno oblačno

Jutros je u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno. U većem dijelu zemlje je registrovana kiša.

Temperature vazduha izmjerene u 08sati: Bjelašnica 6 stepeni, Drvar i Ivan Sedlo 11, Livno i Sokolac 12, Bugojno 13, Bihać, Jajce, Sanski Most i Sarajevo 14, Gradačac, Grude, Prijedor, Široki Brijeg, Srebrenica, Trebinje, Tuzla, Zenica i Zvornik 15, Banja Luka, Bijeljina, Brčko, Doboj i Stolac 16, Mostar 17, Neum 18 stepeni.

Danas u Bosni i Hercegovini promijenljivo naoblačenje. Prije podne u većem dijelu zemlje je izgledna prolazna kiša. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima prestanak padavina i postepeno razvedravanje.

Vjetar slab do umjerene jačine u Bosni zapadnog i sjeverozapadnog smjera. U Hercegovni veći dio dana vjetar jugozapadnog smjera.

Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 16 i 22, na jugu zemlje do 25 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Relativno nepovoljne biometeorološke prilike postepeno će se popravljati sa odmicanjem dana.

Tokom prijepodneva, uz tmurno i kišovito vrijeme, moguće su nešto izraženije tegobe, pretežno u vidu lošijeg raspoloženja, glavobolje, dekoncentracije.

Nakon prolaska pogoršanja, opšta slika će biti ljepša u cijeloj zemlji, izraženije sa dolaskom noći.

—–

BIHAMK

Saobraćaj se odvija po vlažnom i mokrom kolovozu

Prema informacijama kojima raspolaže Informativni centar BiHAMK-a, saobraćaj se ovog jutra odvija po vlažnom, odnosno mokrom kolovozu. Povećana je opasnost od odrona na dionicama koje vode kroz usjeke, pa apelujemo na vozače da na svim putnim pravcima voze maksimalno oprezno.

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od 3 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00,30 do 04,30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: : M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)