Mladi sportisti Mostara na Jadransko-jonskim igrama u Anconi

Jadransko-jonske igre mladih održaće se u Anconii od 27.-30. septembra 2019 godine. Sportisti koji će uzeti učešće na igrama rođeni su 2003. godine i mlađi, a dolaze iz 16 zemalja, i to: Austrija, Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Danska, Estonija, Letonija, Poljska, Češka, Rumunija Hrvatska, Grčka, Crna Gora, Srbija, Slovenija, i domaćin Italija. Prve igre održane su 2014. godine.

Bosnu i Hercegovinu predstavljaju i sportisti grada Mostara sa 77 učesnika potpomognuti sa sportistima iz Zenice i Sarajeva. Oni će nastupiti u rukometu, košarci za djevojčice i dječake, vaterpolu dječaci iz Sarajeva, aletici za djevojčice i dječake iz Zenice, tenisu za djevojčice i dječake te fudbalu.

“Ovo su treće Jadransko-jonske igre mladih. Igre se održavaju pod nazivom. Jadransko-jonske igre za socijalnu inkluziju i podržane su od strane Evropske unije kroz projekat Erasmus. Na prve dvije igre učestvovalo je osam zemalja, dok će na ovogodišnjim igrama biti 16 zemalja. Očekujemo jedno dobro predstavljanje BiH sportista u Ancon. Grad Mostar je članica Jadransko jonske inicijative i stoga je ova koordinacija pripala gradu Mostaru. Do sada smo  uspješno predstavljali Mostar i BiH i vjerujemo da ćemo i ovaj put opravdati očekivanja,. Veliku zahvalnost izražavamo prema našim domaćinima gradu Ancona i njihovom osoblju na podršci u realizaciji odlaska na igre”,kazao je Dženan Šuta, viši sportski menadžer Sportskoga saveza grada Mostara za internet portal Nova Sloboda.ba.

Emir Krpo

(NovaSloboda.ba)