Na SUM se uvodi “Elektronski identitet”

Na Sveučilištu u Mostaru održano je predavanje „Elektronski identitet“ s temama “Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura Sveučilišta u Mostaru”, čiji je izlagač bio dr. sc. Tomislav Volarić, potom “Autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sistema naukai i visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj” i “Mobilnost u akademskoj zajednici – usluga eduroam” izlagača mr. sc. Miroslava Milinovića, pomoćnika direktora za informacijsku i posredničku infrastrukturu računalnog centra Sveučilišta u Zagrebu.

„Razvojem informacijskih tehnologija došli smo do situacije da je pristup brojnim podacima koji su potrebni svim istraživačima postao potreba, a ne privilegija. Danas ovakve sisteme koriste svi – od studenta do nekog vrhunskog istraživača. Pristup obrazovnim materijalima treba i može biti omogućen svima, bilo kada i bilo gdje, na bilo kome uređaju koji se koristi za pristup istim. Danas razmijenjujemo iskustva i govorimo o rezultatima saradnje između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru o uspostavljanju sistema kome su u osnovi elektronički identiteti.“, ističe Milinović. 

U sklopu predavanja, predstavio se i rad Centra za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru, koji je u dvije godine rada ostvario velike rezultate na području usavršavanja i implementacije novih informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Mostaru.

Dr. sc. Tomislav Volarić ističe kako SUMiT čine mladi i sposobni ljudi, koji su svoje obrazovanje stekli upravo na Sveučilištu u Mostaru.

„Sveučilište je u proteklom periodu jako puno uložilo u procese digitalizacije, naš rektor prof. dr. Zoran Tomić dao nam je podršku, jer exropske moderne univerzitete jedino možemo pratiti u IT sektoru, čime se i ponosimo. Imamo jako kvalitetnu saradnju sa SRCE-m iz RH, pratimo što oni rade, te isti sistem nastojimo primjeniti i kod nas“, objasnio je Volarić.

Uvođenjem elektronskog identiteta na Sveučilište u Mostaru objedinjavaju se sve informacijske usluge koje su postojale ranije, primjera radi ISS, Studomat i sl., te će korištenje istih svim korisnicima biti jednostavnije. Uz navedeno, integracija budućih aplikacija i usluga će korisnicima donjeti još više mogućnosti za pristup brojnim sadržajima, koji će im pomoću u njihovom akademskom i istraživačkom radu.

Univerzitetski-teleinformatički centar Univerziteta u Sarajevu takođe, je bio učesnik predavanja “Elektronski identitet”, te daju punu podršku Sveučilištu u Mostaru u ovakvim projektima koji poboljšavaju akademsku mrežu BiH, naglašava Enes Halilović iz UTIC-a.

„Nadamo se u budućnosti boljem razvoju mrežne infrastrukture u BiH, što će doprinjeti općenitom poboljšanju ovakvih usluga, kao što je elektronski identitet. Put kojim je krenulo Sveučilište u Mostaru sličan je onom iz Republike Hrvatske i Srbije, i to je dobro, nadamo se da ćemo svi zajedno uspostaviti bolje uslove za uspješno uvođenje elektroničkog identiteta u BiH.“, zaključio je Halilović.

(NovaSloboda.ba)