Pretežno sunčano

Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno sunčano. U Bosni po kotlinama ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha izmjerene u 08 sati: Sokolac 3 stepena, Bjelašnica 4, Drvar 6, Livno i Srebrenica 7, Ivan Sedlo, Sanski Most i Sarajevo 8, Bihać, Prijedor i Tuzla 9, Banja Luka, Brčko, Doboj i Jajce 10, Bijeljina, Bugojno, Grude, Široki Brijeg, Zenica i Zvornik 11, Gradačac i Stolac 13, Trebinje 15, Mostar 16, Neum 18 stepeni.

Danas će preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama prije podne će biti niskog naoblačenja ili magle,koji će se najduže zadržati u centralnim i istočnim područjima.

Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 20 i 26 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike su povoljne.

Stabilno vrijeme, sa više svježine tokom noći i jutra, ugodno će djelovati na većinu populacije.

Danju toplije, uz duže sunčane intervale i nešto izraženiji osjet sparine u poslijepodnevnim satima, kada je preporučljivo ne pretjerivati sa aktivnostima.

—–

BIHAMK

Jutarnja magla smanjuje vidljivost

Jutarnja magla smanjuje vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, a izdvajamo puteve uz rijeke Savu, Drinu, Vrbas i Spreču, te mjestimično magistralni put M-17 Sarajevo-Konjic-Jablanica.

Vanredan prevoz danas se kreće na relaciji Lapišnica-Višegrad-GP Vardište. Molimo vozače koji se imaju namjeru kretati ovom dionicom da voze opreznije i da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. U noćnim satima saobraćaj se obustavlja od 00:30 do 04,30 sati. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajamo autoput A-1 Butile- Sarajevo zapad-Lepenica, kao i magistralne puteve: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Zbog izvođenja sanacionih radova, obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu R-425a Tromeđa-Zvirovići (za sva vozila, osim za vozila gradilišta i lokalnog stanovništva).

Na graničnim prelazima ovoga jutra nema dužih zadržavanja.

Iz bezbjedonosnih razloga, obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Dani vikenda su pred nama tako da očekujemo pojačan promet vozila, kako na putevima u BiH, tako i na graničnim prelazima, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)