Tuka danas započinje nastup na SP u Dohi

Najbolji bosankohercegovački atletičar Amel Tuka danas će nastupom u kvalifikacijama na 800 metara započeti nastup na Svjetskom prvenstvu u Dohi.

Tuka je u Dohu doputovao s najboljim evropskim vremenom u ovoj disciplini (1:43,62), odnosno sedmim svjetskim rezultatom, a prije odlaska u Katar naglasio je da želi ući u finale i pokušati osvojiti novu svjetku medalju za BiH. Prije četiri godine u Pekingu osvojio je bronzu, istorijsku medalju za bh. atletiku.

“Istrčao sam najbolje vrijeme u Evropi ove godine. Posebno sam zadovoljan zadnjom trkom u Minsku koja je bila taktička. Najvažnije je da se osjećam dobro i da sam zdrav. Ono što me posebno raduje je što osjećam da sam psihički puno stabilniji i sigurniji u sebe. Primarni mi je cilj da se plasiram u finale i ponovo nađem među osam najboljih na svijetu. Ono na što se moram fokusirati je prva trka kvalifikacija, u kojoj će svi imati pritisak”,kazao je Tuka.     

Pored Tuke, boje BiH u Dohi braniće bacači kugle Kemal Mešić i Mesud Pezer.

Mešić, koji se na velika takmičenja vraća nakon dvogodišnje pauze zbog teže povrede ahilove tetive, na SP putuje s rezultatom 20,83 m. Kazao je da je bilo jako teško ispuniti zahtjevne norme i da je nastup na SP-u za njega i Mesuda Pezera veliku ispjeh.

“Vrijedno smo radili i u potpunosti smo spremni za najvažnije takmičenje u ovoj godini. Očekujemo dobre rezultate, želimo da obradujemo sportsku javnost u BiH”, kazao je Mešić.

Pezer se, takođe, nalazi u vrhunskoj formi, što je pokazao prije našto više od mjesec dana kada je na mitingu u Švedskoj postavio novi državni rekord hicem 21,48 m. Ovim rezultatom, Pezer se na svjetskoj IAAF rang listi nalazi na 14. mjestu.

Mešić i Pezer će u kvalifikacijama bacanja kugle nastupiti 2. oktobra, dok će se finalno takmičenje održati 4. oktobra. Kvalifikacije na 800 metara počinju u 16,15 sati, sutra je na rasporedu polufinale, dok je finalna trka na programu 1. oktobra.

(Fena)