U Bosni pretežno oblačno, u Hercegovini umjereno oblačno i sunčano

Jutros je na sjeveru Bosne pretežno oblačno vrijeme, a u ostatku zemlje malo do umjereno oblačno i sunčano.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 6 stepeni, Bjelašnica 7, Bugojno, Srebrenica 9, Ivan Sedlo, Jajce 10, Sanski Most, Sarajevo, Zenica 11, Grude, Livno, Prijedor, Široki Brijeg, Tuzla 12, Banja Luka, Bijeljina, Zvornik 13, Brčko, Doboj, Mostar 14, Trebinje 15, Bihać 16, Gradačac, Neum 18 stepeni.

Danas će u Bosni preovladavati umjereno, ponegdje pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini malo do umjereno oblačno i sunčano.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, južno i jugozapandi.

Dnevne temperature vazduha od 21 do 27 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Nakon svježijeg jutra, tokom kojeg je poželjno posvetiti pažnju odijevanju, danju će otopliti i većina populacije bi trebala biti boljeg raspoloženja.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će se umanjiti.

U dijelu centralne i sjeveroistočne Bosne, nešto duže zadržavanje naoblačenja prije podne kod osjetljivih osoba može uzrokovati slabije poteškoće, što će se postepeno umanjiti sa odmicanjem dana.

—–

BIHAMK

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost

Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na pojedinim dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Izdvajamo puteve uz rijeku Savu, Drinu, Vrbas i Spreču, te mjestimično magistralni put M-17 Sarajevo-Konjic-Jablanica.

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00,30 do 04,30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Danas (28.09.) i u ponedeljak (30.09.) u vremenu od 08 do 20 sati izvode se sanacioni radovi na dionici magistralnog puta M-17 Tarčin-Konjic (u Raštelici). Na mjestu izvođenja radova saobraća se jednom trakom, uz postavljenu svjetlosnu signalizaciju (semafori).

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: : M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Pojačana je frekvencija vozila na ulazu u BiH na graničnim prelazima: Velika Kladuša, Bosanska Gradiška i Bosanski Brod. Na ostalim graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz bezbjedonosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)