Hrvatska još dvije godine neće biti u Schengenu

Hrvatska barem još dvije godine neće biti dio schengenske zone, nakon što Evropska komisija sljedeći mjesec, najvjerovatnije, potvrdi da je ispunila tehničke uvjete za Schengen.

Više je razloga za to, a jedan od njih je i da se, osim Slovenije, ulasku Hrvatske u Schengen, prema dostupnim informacijama, protive Holandija, Njemačka i Francuska, piše u nedelju Jutarnji list, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

Iako su se donedavno hrvatski dužnosnici “nabacivali” izjavama o vrlo skorom ulasku Hrvatske u Schengen, sada su u predviđanjima neodređeni.

Jučeje u Bruxellesu i hrvatski premijer Andrej Plenković potvrdio da je “za Hrvatsku politički važno da dobije pozitivnu ocjenu Evropske komisije o spremnosti za ulazak u Schengen, koja se očekuje uskoro, a sada je nemoguće predvidjeti kad će ući u taj prostor bez unutrašnjih kontrola na granicama”.

I hrvatski poslanik u parlamentu EU i član Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Karlo Ressler za dnevnik kaže da je “u ovom trenutku nezahvalno procjenjivati kada bi Evropsko vijeće moglo odlučivati o ulasku Hrvatske u Schengen”.

Upravo se “njegov” odbor na nivuo Evropskog parlamenta bavi Schengenom i migracijama. O ulasku članice EU u schengensku zonu odlučuju zemlje članice Schengena na sjednici Evropskog l vijeća konsenzusom. Dakle, više nisu važni stručni, nego politički kriteriji, prenosi Hina.

(Fena)