Sunčano uz umjereno oblačno

Jutros je u većem dijelu Bosne i Hercegovine sunčano vrijeme. Po kotlinama Bosne i uz riječne tokove ima magle i niskog naoblačenja.

Temperature vazduha u 08 sati: Sokolac 6 stepeni, Bjelašnica 8, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno 10, Sarajevo, Srebrenica 11, Brčko, Doboj, Grude, Široki Brijeg, Tuzla 12, Banja Luka, Bijeljina, Gradačac, Zenica, Zvornik 13, Prijedor, Sanski Most 14, Bihać, Trebinje 15, Mostar 16, Neum 19 stepeni.

Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme uz malo do umjereno oblačno. Dio prijepodneva po kotlinama Bosne i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima.

Vjetar slab do umjeren, uglavnom, jugozapadni.

Dnevna temperatura vazduha od 22 do 28 stepeni, saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

—–

Biometeorološka prognoza

Povoljne biometeorološke prilike, duži sunčani intervali i porast temperatura, pozitivno će djelovati na opštu sliku, a tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata, trebale bi se umanjiti.

Više svježine tokom jutra i večeri, takođe, će omogućiti mirniji san.

Savjetujemo Vam da slobodno vrijeme provedete van domova.

Manje poteškoće nakratko su moguće u jutarnjim satima, pretežno zbog mjestimično izraženije magle.

—–

BIHAMK

Smanjena vidljivost zbog magle

Zbog jutarnje magle vidljivost, je smanjena na putevima koji prolaze kroz kotline i uz riječne tokove. Izdvajamo doline rijeka: Save, Bosne, Drine i Lašve. Na svim dionicama savjetujemo opreznu vožnju, prilagođenu uslovima na putu.

Zbog radova na autoputu A-1 saobraćaj je na dionici Sarajevo sjever-Lepenica na lokalitetu Ban Brdo i Treševine preusmjeren iz vozne u preticajnu traku, dok se na dionici Podlugovi-Sarajevo sjever saobraća dvosmjerno u dužini od 3 km.

Na magistralnom putu M-17 Zenica-Nemila zbog sanacionih radova u tunelu Vranduk II, u noćnim satima saobraćaj se obustavlja u vremenu od 00:30 do 04:30 sati. Tokom dana na ovom lokalitetu saobraća se naizmjenično, jednom trakom, a zbog povremeno pojačanog prometa vozila, moguće je formiranje dužih kolona u oba smjera. Na obilaznici kroz naselje Tetovo (R-445 Nemila-Tetovo-Zenica) zabranjen je saobraćaj za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 7,5 tona.

Sporije zbog radova, saobraća se i na dionicama magistralnih puteva: M-18 Olovo-Kladanj-Stupari, M-1.8 Srebrenik-Orašje, M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-18 Semizovac-Vogošća, M-5 Lanište-Ključ i M-5 Jezero-Jajce.

Sutra (30.09.) u vremenu od 08 do 19 sati zbog radova na redovnom održavanju, doći će do obustave saobraćaja na regionalnom putu R-443 Kiseljak-Kreševo. Za vrijeme obustave alternativni pravac je Kiseljak-Lepenica-Kreševo.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja, saopšteno je iz BIHAMK-a.

R. K.

(NovaSloboda.ba)